Kolumne

petak, 15. siječnja 2021.

Autorica edukativne dvojezične bajke za djecu otkriva tajne dvorca Trakošćan: Ako niste upoznali dobru vilu Šteficu, sada je vrijeme…






‘Ljudi koji vole Hrvatsku i uživaju u njezinim ljepotama žele učiti i znati sve o ovoj prekrasnoj zemlji. Žele educirati svoju djecu, svoje prijatelje… Mislila sam pritom i na dijasporu, na one koji ne žele da njihova djeca zaborave svoj jezik ali i kulturu. Baš zato slikovnica koja ima i engleski prijevod daje neku novu dimenziju klasičnim slikovnicama’, ispričala nam je autorica bajke ‘Dobra vila Štefica u dvorcu Trakošćan’


Dječja književnica, pjesnikinja, pustolov, kogo na drvenom jedrenjaku… Sve to, a i mnogo više je Tatjana Pisek Verlić, književnica koja u suradnji s ilustratoricom Mirelom Srabović stoji iza edukativne dvojezične i povijesne slikovnice “Dobra vila Štefica u dvorcu Trakošćan”.

Originalnu “Dobru vilu Šteficu” Tatjana je izdala još davne 2001. godine, nakon čijeg se uspjeha rodila ideja da Štefica na svojim putovanjima otkriva tajne hrvatskih dvoraca. Točno 10 godina kasnije Pisek-Verlić je izdala nastavak odlučivši kako je vrijeme da Štefica ide u korak s novim, tehnološki bitno drugačijim vremenima. Za razliku od prve slikovnice ova je izdana u digitalnom izdanju te je “obukla” dvojezično ruho, ne bi li one najmlađe educirala o povijesti, usavršavajući im istovremeno i znanje engleskog jezika.

Obožavateljica Harry Pottera i Trakošćan kao prvi izbor

“Uvijek sam smatrala kako se slikovnice mogu napraviti bolje, zanimljivije i edukativnije. Pogotovo te davne 2001. kada izbor nije bio pretjerano velik. Prvi dio slikovnice bio je svojevrsno upoznavanje Štefice s djecom i publikom, nakon čega sam znala da je potrebno da Štefica spakira kofere te krene u istraživanje kako bi učila i otkrivala ruku pod ruku s najmlađima”, započela je Tatjana.

Inspiraciju je, ne krije, uvijek pronalazila u bajkovitim djelima, a kako je i sama veliki obožavatelj Harry Pottera, mašte i čarolije u njezinom peru nije nedostajalo.

“Čarolija nas inspirira. Vile, čarobnjaci, zmajevi… Nema boljeg načina nego da se kroz te plodove naše mašte educira one najmlađe čiji istraživački duh tinja i traži da ga se oplemeni, novim idejama, novim pitanjima i odgovorima…”, govori Pisek-Verlić.

Dvorac Trakošćan tu se našao prirodno kao prvi izbor s obzirom na to da je po mnogima baš on najljepši dvorac Hrvatske. Smatrala je kako nitko neće bolje ispričati priču dvorca doli ljudi, pardon, duhova, koji su u njemu živjeli.

Bajku o dobroj vili Štefici u digitalnom izdanju možete nabaviti na sljedećem LINK-u.

Više...



Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.