Kolumne

srijeda, 16. prosinca 2020.

Sedma knjiga izabranih djela T. M. Bilosnića


U sklopu projekta Izabranih djela Tomislava Marijana Bilosnića, započetog 2017. godine, početkom prosinca 2020. (točnije 6. prosinca, na Dan svetog Nikole) iz tiska je izišla sedma knjiga ovoga ciklusa u kojoj je objavljen izbor iz Bilosnićeva književnoga stvaralaštva za djecu.

Knjigu VII., Književnost za djecu, uredila je i odabrala izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, dok se uz nju kao uredničko vijeće potpisuju još dr, sc. Davor Šalat, dr. sc. Tin Lemac, prof. dr. sc. Brane Senegačnik i dr. sc. Željka Lovrenčić.

Knjiga Bilosnićeve „izabrane poezije i proze koju imamo pred sobom, i to zajedno s njegovim odabranim književnim tekstovima kao i iscrpnom bibliografijom, govori u prilog činjenici da je ovaj autor hrvatsku dječju književnost obogatio pričama, romanima i poezijom u čijem je središtu odrastanje i dječji život na moru, što je u cjelini gledajući dimenzija koja hrvatskoj dječjoj književnosti godinama nedostaje“. – piše u predgovoru Sanja Knežević.
Na 384 stranice ove knjige uvršten je izbor iz Bilosnićeve poezije za djecu, njegovi romani i izbor priča za djecu. Tako ćemo se upoznati s njegovom prvom i posljednjom objavljenom zbirkom pjesama „Hoće djeca da ulove zeca“, čije je izdanje uništeno u bivšoj Jugoslaviji poslije 21. sjednice Predsjedništva SKJ u Karađorđevu, kao i romanom „Iški kralj“ čije je prvo izdanje doživjelo sličnu sudbinu u okupiranom Sarajevu u ožujku 1992. godine. Kao prvotisak ovdje se objavljuje i izbor pjesama iz ciklusa „Pjesme o djevojčici Lari“, kao i ciklus pjesama „Pjesme o moru i prirodi“, koje su dijelom objavljene u dječjim listovima i časopisima. Uz roman „Iški kralj“ u cijelosti je objavljen i roman „Pustolovine morskog konjica“ po kojemu je 70-tih godina prošloga stoljeća Televizija Zagreb snimila lutkarsku tv seriju u osam epizoda kombiniranu sa scenama živih glumaca. U izbor Književnost za djecu uvrštena je i knjiga „Pićo“ , odnosno izbor Bilosnićevih kratkih priča za djecu, u čemu se, također, s uspjehom okušao ovaj autor.

Slijede stranice posvećene Pregledu Bilosnićevih knjiga za djecu, njegovoj bibliografija dječje književnosti, bibliografiji do sad objavljenih djela, kao i samoj biografiji autora. Knjiga je opremljena i bogatim likovnim prilozima, odnosno fotografijama iz obiteljskog autorova albuma.

U izdanju izdavačke kuće „3000 godina Za dar“ knjigu je tiskao zagrebački „Grafomark“ . Naslovnicu sedme knjige izabranih djela Tomislava Marijana Bilosnića, kao i naslovnice svih dosad tiskanih tomova, potpisuje sam autor, a grafičku opremu Marija Mrfat.

Knjiga je objavljena uz djelomičnu financijsku potporu Grada Zadra.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.