Kolumne

petak, 13. studenoga 2020.

Nikola Šimić Tonin | For Him and Her, novi studijski album dive Amire Medunjanin
Ja sam vam otuda gdje pjesme nose ljudska lica

For Him and Her
, novi studijski album world music dive Amire Medunjanin. Album karijere. Album – Albuma. Jedinstveni je hommage Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić – 12 njihovih pjesama u interpretaciji Amire Medunjanin jednostavno očarava. Ostavlja bez daha. Budi sjećanja. Silvana je bila moja sugrađanka u Doboju (Gornja mahala). U Doboju svi su poznavali njenog oca, i to ne zbog nje nego zbog njegovih kolača. Tomu Zdravkovića prijatelj i ja smo posjetili na VMA, kad mi je prijatelj išao zbog meniskusa, i bili jedni od zadnjih koji smo razgovarali s njim.

Poslao sam prijatelju Zoranu, bivšem Yu rukometnom reprezentativcu, Amirin CD.

Svirajte mi tiho, tiše
prva je pjesma s kojom nas Amira uvodi u svijet “kafanske muzike” i za koju je danas na njezinom službenom YouTube kanalu objavljen službeni lyric video. Kako piše Petar Peca Popović, poznati novinar, rock kritičar i publicist, u knjižici izdanja: “Kafana, mehana, bircuz, konoba, gostiona, taverna ili birtija na našim prostorima oduvek označava mesto gde se najlepši dani proživljavaju noću.  /…/ Kafana je bila i jeste vrsta oaze, gde još postoji kult prvosveštenika mikrofona. Tu se gaji druga vrsta popularnosti, a duša gosta posebno vrednuje.”

Osim spomenute Svirajte mi tiho, tiše na albumu se nalaze Tomini i Silvanini evergreeni: Ja nemam prava nikoga da volim, Čekaj me, Šta će mi život, Što je tužna tako ova noć (prvi objavljeni singl koji prati službeni videospot), Rane moje, Kad se voli, što se rastaje, Srećo moja, Danka, Dva smo sveta različita, Što te večeras nema i Umoran sam od života.

Album For Him and Her snimljen je u Bostonu (SAD) u studiju Big BlueSound dok je dio instrumenata snimljen u Beogradu i Mostaru (Studio Coda i Mostar Rock School). Na albumu su sudjelovala eminentna glazbena imena: Shyrkhan Agabeyli (bas), Bojan Zulfikarpašić (perkusije i Moog Matriarch), Predrag Vasić (gitare i mandolina), Ismail Lumanovski (klarinet), Mustafa Šantić (harmonika), Vladimir Ćuković (violine) i Pantelis Stoikos (truba). Realiziran u suradnji s partnerom projekta Stars & More i u izdanju Croatia Recordsa, For Him and Her diskografski je dragulj i sasvim sigurno jedan od albuma godine. Naslovna fotografija djelo je Vojislava Đorđića (Town Hill Colony) dok je za likovno oblikovanje zaslužan Tarik Zahirović (Ideologija, Sarajevo).

Kolekcija For Him and Her nastala u okruženju izuzetnih muzičara, sa kakvim, inače, Amira sarađuje tokom svoje karijere, otvara i jedno privatno pitanje: ‘Zašto neke pevače volimo više nego druge koji možda imaju bogatiji, koloritniji, na kraju krajeva, i školovaniji glas?!’ Verujem da ih naša srca biraju zbog načina kako donose pesmu. Vrhunski interpretatori izabranu pesmu doživljavaju na krajnje intiman način ne stideći se da pred publikom strasno reprodukuju sve njene sadržaje i nijanse dok i poslednji slušalac ne prepozna osećаnja, ljubav, čežnju i bol, ali neretko i nostalgiju za nekim vremenima, običajima i dragim ljudima. Amira Medunjanin poseduje to čudo u sebi. Njeno pevanje je čin slavljenja pesme, retka sposobnost da se u grudima smrtnika zaljulja klatno duševnog uzbuđenja“, piše biranim riječima Petar Peca Popović.

A tek kakvi su odjeci ljubitelja ove glazbe i onih koji će to tek postati. Obožavatelji Amire Medunjanin. Ja to godinama jesam. Da ne bi bilo zabune slušam i:  Pop glazbu; Rock glazbu; Jazz glazbu; Klasičnu glazbu...

Ja mislim, kažem i ponavljam JA, da ne postoji ljepša i milija melodija narodne muzike od ove koju je sjajno Amira interpretirala od Velike i Jedine, od Velikog i Jedinog, iskonskog pjevača / pjevačice kavanske muzike: Silvane Armenulić i Tome Zdravkovića! .. Sebe vidim u nekoj lijepoj kavani sa njima.. na stolu crveno-bijeli karirani stolnjak.. svijetlo tiho i blago.. na stolu čaše.. i svi zajedno a svi za sebe Uživamo...

Koja lakoća pjevanja…Najež epskih razmjera. Prodire duboko u izvor duše. Pjesma je stara i vječna, a život tu i sada. Amirin glas, glas koji se mora slušati svim čulima da bi se doživio, glas za posebnost u skromnom životu slušaoca. Kako bi portugalski Fado, (glazba koja uči da smo prolazni), kojeg divno promovira još jedna Sarajka, Maja Milinković, zvučao u ovom nezaboravnom glasu i emociji. Svaki ton tetovira dušu predivnim arabeskama. Kad se duša raspada, kad boli sve što vrijedi u čovjeku, kad je dirnut, a magli se pred očima i nemaš gdje pobjeći od bola koji ruši... Ova pjesma tako zvuči i jednako tako boli... Svaka Amirina pjesma dušom pjeva. Ljubav ne može umrijeti, samo prestane rasti. Ljubav za ovu glazbu i Amirinu izvedbu ne prestaje niti je ikada, i niti će prestati rasti. Putuje u nebo. Nebeskim visinama. Ovo je suština sevdaha ljudi iz Bosne: Ja sam vam otuda, gdje pjesme nose ljudska lica...Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.