Kolumne

ponedjeljak, 12. listopada 2020.

Tomislav Marijan Bilosnić, laureat nagrade „Antun Branko Šimić“


 Bilosniću je nagradu uručio Ivan Sivrić, predsjednik DHK HB, u nazočnosti Ljube Grizelja, načelnika općine Grude








Ovogodišnji laureat Nagrade „Antun Branko Šimić“ za zbirku pjesama „Havana blues“ je poznati hrvatski pjesnik Tomislav Marijan Bilosnić. Tako je Bilosnić postao laureat dvije najveće pjesničke nagrade na hrvatskom jezičnom prostoru, koje dodjeljuju kolege književnici – Nagrade „Tin Ujević“ i Nagrade „Antun Branko Šimić“. Ovogodišnji, 57. Šimićevi susreti održani su 9. listopada 2020. godine u Drinovcima, rodnome mjestu Antuna Branka i Stanislava Šimića i avanturističkom izletištu Peć Mlini, Sukladno zaštitnim mjerama protiv pandemije korona virusa,

Nagradu „Antun Branko Šimić“, Bilosniću je uručio predsjednik DHK HB gospodin Ivan Sivrić, u nazočnositi načelnika Općine Grude gospodina Ljube Grizelja, i drugih uzvanika.  


U obrazloženju Prosudbenog povjerenstva stoji: „Zbirka pjesama Havana blues, Tomislava Marijana Bilosnića je riječju uglazbila svevremena (o)sjećanja vremena i prostora tkana nabojem duše kroz bogati poemski oblik koji u sebi nosi svu poetičnost epike i lirike. U samom nazivu zbirke  (blues – poezija žudnje, rastanka i očekivanja, slobodnog pripovijedanja) utkane su odlike poemske vrste sa svim emotivno-moralnim osobinama sadržanim i u imenima civilizacija Inka i Maya koje je bluzistički zasužnjila zapadna civilizacija i sebe obremenila obvezom vječite isprike isijavane iz europskoga zlata kraljevskih dvorova… intertekstualnošću Bilosnić osuvremenjuje  i jača niti Božanske matrice Svemira, svega vidljivog i nevidljivoga, kojom umrežuje neprolaznost stvaralaštva, priginjući se Marquezu, Hemingwayu, Kahlo, Nerudi, Borgesu, i poglavito Piazzoli pod čijim je skladbama obojenim tangom i Bilosnić udahnuo otužni ritam svojim pjesmoskladbama. Snaga riječi ove zbirke je velika i u njoj jer potvrđena ona biblijska, iz Evanđelja po Ivanu: U početku bijaše Riječ… U biserju Havane blues sluti se i prosijava   Sunce, Svjetlo, sigurna pobjeda Dobra čija je ljepota prikrivena vremenom bola kao upozorenjem na neisplativost služenja ahrimanizmu. Mudrost godina doprinosi raspoznavanju kojim životnim putom valja ići, pokoriti se Dobru i vjerovati Mu“. 


Program ovogodišnjih Šimićevih susreta sastojao se od polaganja cvijeća kod spomenika braće Šimić u Drinovcimas, te dodjele Godišnje nagrade „Antun Branko Šimić“, kao i dodjela nagrada mladim pjesnicima, što je upriličeno u avanturističkom parku Peći Mlini, u općini Grude.




 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.