Kolumne

Jelena Hrvoj
Patnje mladog autora

Ela Ernoić
Rozin kutak

Mirjana Mrkela
Ispovijed jedne čitateljice

Jelena Miškić
Pramcem u sumrak

Martina Sviben
S kodom bluesa i balade

Aleksandar Horvat
Kajkavsko najže

četvrtak, 1. listopada 2020.

Darija Žilić dobitnica nagrade 'Orpheus'

vrijeme: 30.09.2020.

mjesto: Bugarska

Na međunarodnom festivalu poezije u gradu Plovdivu (Bugarska) Darija Žilić dobila je nagradu 'Orpheus' za sveukupnu pjesničku izvedbu. Pjesme Darije Žilić na bugarski jezik prevela je Dimana Miteva, inače autorica brojnih prijevoda djela hrvatskih književnika i književnica.

Međunarodni festival u Plovdivu održan je od 23. do 27.9. 2020. Na njemu su gostovali pjesnici iz SAD-a, Turske, Španjolske, Srbije, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Izraela i Hrvatske. „Orpheus“- Plovdiv 2020 je projekt Plovdiv LIK fondacije koja promiče razmjenu ideja i kreativnost kroz edukativne i kulturalne seminare, pjesnička čitanja i forume pisaca koji se održavaju u atmosferi grada s bogatim antiknim i medijevalnim nasljeđem.
 
Žilić je diplomirala povijest i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, autorica je 12 knjiga poezije, proze, književnih ogleda, kritika i intervjua. Dobitnica je nagrade Kiklop za „Pleši, Modesty, pleši“ za najbolju pjesničku knjigu u 2010., a iste godine nagrađena je nagradom Julije Benešić za „Muzu izvan geta“ kao najbolju knjigu eseja u 2010. godini. Kontinuirano prevodi poeziju i prozu s engleskog jezika. Na festivalu se predstavila kratkim videom.

Izvor: Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.