Kolumne

nedjelja, 30. kolovoza 2020.

Ivan Katić | Pričina priča priča


Sinišina priča

Kad je umrla moja Ranka, naglo, još sam bio u snazi, pred penziju. Sam, bez djece, puna kuća, a prazna. Da nije bilo susjede Ksenije ne znam kako bih izgurao, pogotovo s mojim srcem koje se uzjoguni na svako veće uzbuđenje. Bez nitroglicerina davno bih ja za svojom Rankom. A Ksenija bez muža, u najboljim godinama. Ona i Ranka bile su najbolje susjede, prave prijateljice i nekako je bilo normalno da priskoči. Dogovorili smo se oko domaćinstva tako da je svakodnevno bila po neki sat. Sve sam ja to dobro plaćao i više nego je dogovoreno.

A kad mi je jednom zgodom poletjela ruka k njenim grudima, nije se pretjerano iznenadila. Bila je prava vatra, željna seksa, neiživljena. Baš sam je rado imao, a ni ona se nije bunila. Cijeli život sam opsjednut ženama, nije me ubila vjernost jednoj ženi, to je jače od mene. Stalno sam trčao od cvijeta do cvijeta i brao tuđe plodove. Ranka je bila dobra, i Ksenija i mnoge druge, a najviše sam se napalio na Sanju, valjda zbog mojih godina. Ma, davao sam joj novce da se skine, da je diram, a kad sam trebao okusiti njenu mladost, skočio mi tlak, srce se razlupalo, a tableta nigdje... A onda sam se probudio. Oko mene sve u bijelom, ja ukočen, bez osjećaja, samo gledam. Što je ovo, gdje sam, je li ovo raj? Nešto pričam, sam sebe ne razumijem, oni me čudno gledaju. Netko mi briše čelo, usta. Evo i Ksenije, plače. Tu je i Sanja, ona me dokusurila.

Majčina priča

Kad je umro moj Zoran, naglo, ostala sam sama s dvoje osnovnoškolaca. Ja ne radim, oni dobili nekakvu penzijicu, a najveći oslonac bila mi je Ranka. Počela sam okolo po kućama pomagati, čistiti, kuhati, nekako smo gurali. A onda Ranku strefi moždani, ode u dva dana. Srećom njen Siniša ponudi mi da se brinem o njegovom kućanstvu, dobro je to plaćao, a inače bio mi je drag. A kad sam osjetila njegove čvrste ruke na mojim grudima, skoro deset godina nije me dotaklo muško, malo sam se pogubila, ali mi nije bilo krivo kad je ušao u mene, oćutjela sam ženu u sebi, baš mi je to falilo. I tako je to trajalo, bilo nam je super, samo što mu je sve više trebao glicerin. Bilo me je strah da mi ne umre pred očima i odlučila sam da prestanemo, pa i ostarjelo se. Teško je na to pristao tako da sam ga ipak za blagdane usrećivala, a trebale su nam i pare. Onda je moj Miro diplomirao, zaposlio se, oženio, ja postala baba, jedva sam stizala pričuvati unučicu. Manje sam bila kod Siniše, pa je Sanja počela pripomagati. Odlična studentica, imala je vremena da uskoči. Bilo je dobro dok ga nije drmnulo. Što ću sad? Došla prva pomoć, kažu nesretan slučaj, bolest. U bolesničkom krevetu samo mumlja, nitko ga ne razumije, ja plačem, Sanja tiha. On gleda u Sanju i krklja k'o da je, božemiprosti, vidio duha.

Kćerkina priča 

Kad je majka prestala ići kod Siniše, naglo, morala sam ja nastaviti. Nikad mi se nije sviđao, ali nismo mogli bez njegovih para. Pa onda sve one priče o njemu kao kurvaru u koje majka nije htjela povjerovati. Stalno me štipkao za obraze govoreći koja sam ja slatkica. Kad sam odrasla počeo me gledati kao moji momci, bilo mi malo čudno, može djed da mi bude. A onda je ponudio novce, bio se zapalio. Polako sam ga uzbuđivala sve dok nije zatražio seks. Vidjela sam da iza Bukovca ima sef, a ključ na lančiću oko vrata. Baš su mi ogavni ti stari, uspaljeni muški, a novci će mi dobro doći da završim studij i pomognem majci, ma nitko neće znati. Na koncu mi se to sve zgadilo pa sam odlučila da naplatim sve patnje žena koje je imao i ostavljao ih bezobzirno kad bi ih se zasitio. Sjećam se mame kako je svaki put kad se vraćala od njega žurila u kupatilo; poslije sam shvatila o čemu se radi. Odlučila sam ga napaliti tako da mu skoči tlak, srce se raštima, a kad posegne za tabletama, one će biti u mom džepu, pa da ga vidim. Kakvu je samo facu složio dok se borio za dah, a ja mahala tabletama ispred očiju. Čim je kolabirao, otvorila sam sef. Čega tu sve nije bilo: prstenje, ogrlice, dolari, euri, kartice, knjižice. Pokupila sam sve devize, oho-ho, razmazala šminku po licu, počela plakati i pozvala hitnu pomoć i mamu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.