Kolumne

petak, 3. srpnja 2020.

Objavljen novi roman Davida Grossmana 'Kad je Nina znala'


vrijeme: 03.07.2020.
url: https://fraktura.hr/

Nova knjiga izraelskog književnika Davida Grossmana 'Kad je Nina znala', o životu istaknute židovske aktivistice Eve Panić Nahir, od Čakovca u osvit Drugog svjetskog rata do kibuca u Izraelu i natrag, objavljena je na hrvatskom u izdanju nakladnika Frakture.

"Danila Kiša je toliko fascinirala da je o njoj snimio dokumentarac. David Grossman je o njenom životu napisao roman. Ona je Eva Panić Nahir, a njezin je život bio toliko čudesan i nevjerojatan da su i dva tako velika pisca ostala zatečena pred onime što je nemoguće izmisliti", stoji u najavi.

Eva Panić Nahir rođena je 1918. u Čakovcu, roditelji su joj stradali u Holokaustu, a suprug, oficir Radoslav Panić s kojim se 1942. priključila partizanima, umro je u zatvoru pod optužbom da je informbiroovac, dok je ona preživjela zatočeništvo u ženskoj kaznionici na otoku Grguru, gdje je poslana jer ga se odbila odreći kao narodnog neprijatelja. Književnik Danilo Kiš napravio je 1989. dokumentarni film o njenom životu. Umrla je 2015. u Izraelu.

"Tuvia Bruk bio mi je djed. Vera je moja baka. Refael, Rafi, R, zna se, moj je otac, a Nina – Nina nije ovdje. Nine nema", zapisat će u svoju bilježnicu Gili, pripovjedačica novog velikog romana Davida Grossmana, dobitnika nagrade Man Booker International i istaknutoga kandidata za Nobelovu nagradu za književnost.

Nina je ta koje nema, ali kad s Arktičkog otoka dođe na proslavu devedesetog rođendana svoje majke Vere, uskovitlat će sjećanja i osjećaje, te pokrenuti priču koja od Čakovca u osvit Drugog svjetskog rata vodi do kibuca u Izraelu, a odatle ponovno nazad, do čvora boli i patnje, do mjesta gdje je sve počelo i gdje će se sve završiti – do Golog otoka.

"Kad je Nina znala" knjiga je o tri snažne žene i njihovu putovanju do otoka na kojemu je Vera provela dvije i pol godine, odbivši da svojega mrtvog muža proglasi neprijateljem naroda. Obiteljske tajne koje određuju živote, velike odluke i njihove posljedice te ljubav postavljena na nedodirljivi pijedestal tkivo su od kojeg je načinjen ovaj sjajni roman kojim se Grossman opet potvrđuje kao jedan od najvećih suvremenih romanopisaca, ističe se u najavi.

Rane koje se prenose generacijama i obiteljske tajne koje upravljaju životima, ljubav od koje klecaju koljena i ljudskost koja iskupljuje građa su nadahnjujuće životne priče Eve Panić Nahir, koju je dokumentarcem otkrio Danilo Kiš, a ovjekovječio ju je David Grossman veličanstvenim romanom "Kad je Nina znala", poručuju iz Frakture.

David Grossman rođen je u Jeruzalemu 1954. Autor je mnogobrojnih beletrističkih i publicističkih djela te knjiga za djecu, prevedenih na trideset i šest jezika u čitavom svijetu. Primio je mnoge nagrade, uključujući francusku Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, njemačku Buxtehuder Bulle, rimsku Premio per la Pace e l'Azione Umanitaria, Premio Ischia – međunarodnu nagradu za novinarstvo, izraelsku nagradu Emet i nagradu Albatros Fondacije Güntera Grassa. Uz književni rad istaknuti je mirotvorni aktivist. Za svoj roman "Ušao konj u bar" 2017. godine primio je međunarodnu nagradu Man Booker te 2018. nagradu Države Izraela za književno stvaralaštvo.

Prijevod njegovog romana "Kad je Nina znala" potpisuje Andrea Weiss Sadeh, koja je prevela i knjigu "Ušao konj u bar", također objavljenu u izdanju Frakture, u čijoj je nakladi također objavljeno i Grossmanovo remek-djelo "Do kraja zemlje". (Hina)

Izvor: Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.