petak, 17. srpnja 2020.

Hrvatska književnost u svijetu | Bilosnićeva poezija u Rumunjskoj, Austriji i Tribini DHK


Orizont literar ožujak-travanj 2020
Višejezični rumunjski časopis Orizont Literar Contemporan  koji izlazi u Bukureštu, u najnovijem broju 2. (76), ožujak-travanj 2020.  godine na više stranica donosi poemu „Molitva svetom Franji“ Tomislava Marijana Bilosnića na francuskom, nizozemskom i afričkom yoruba  jeziku. Za ovu prigodu Bilosnićevu poemu su preveli na francuski pjesnikinja Noelle Arnaoult, nizozemski pjesnik Kees van Meel, te na yoruba jezik Robert Sossou, pjesnik iz  Bénina.

Isto je časopis, kojeg uređuje poznati rumunjski pjesnik i prevoditelj  Daniel Dragomirescu, u ranijim brojevima objavio Bilosnićevu poemu „Molitva svetom Franji“ na hrvatskom, španjolskom i rumunjskom jeziku. Na španjolski poemu je prevela poznata hrvatska hispanistica Željka Lovrenčić, a na rumunjski  Monica Dragomirescu.

Panonski list / Pannonisches blatt / Pannon lap iz Güttenbacha u Austriji, koji izlazi također na više jezika, u broju od 1. lipnja 2020., na naslovnoj stranici donosi vijest o objelodanjenu Bilosnićeve poezije u Crnoj Gori, dok na unutarnjim stranicama tiska vijest  o tome kako je Bilosnićeva „Molitva svetom Franji“ do sad prevedena na tridesetak svjetskih jezika.

Panonski list, pod uredništvom  dr. Roberta Hajszana Panonskog, u broju od 15. lipnja svoju naslovnicu opet posvećuje Bilosniću, a na kojoj je objavljena njegova  pjesma „Devet minuta Georga Floyda“, posvećena čovjeku čija je smrt u Minneapolisu u Americi stvorila čitav jedan pokret. Slijedi potom šest stranica ovog multinacionalnoga časopisa posvećenih Bilosniću, odnosno njegovoj zbirci „Afrika“ na hrvatskom, rumunjskom, njemačkom i albanskom jeziku, s najavom skorog španjokskog izdanja. U istom broju časopisa objavljena je i Bilosnićeva pjesma „Ručak u Colegio Fonesca de la Universidad“ posvećena Jacqueline i Alfredo Pérez Alencart, uz koju se donosi rukopis pjesme, te  Bilosnićeva slika „Colegio Fonesca de la Universidad u Salamanci“ u  koloru, slikana u u tehnici gvaša. 


Tribina „Susreti u DHK“ na mreži, koju vodi književnica Lada Žigo Španić, na portalu Društva hrvatskih književnika, facebooku i youtubeu predstavila je Bilosnićevu zbirku pjesama Havana blues, uvrštenu u Program kulturnog razvitka RH za 2019. godinu.  Uz prikaz knjige, Bilosnićevu biografiju, odjeke njegova pjesništva u svijetu, donosi se i izbor kritika o njegovu pjesništvu. Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.