Kolumne

utorak, 30. lipnja 2020.

Disput predstavlja | Đurđice Čilić: Fafarikul


Autorica i izdavačka kuća Disput
imaju čast pozvati vas na predstavljanje knjige priča


Đurđice Čilić
FAFARIKUL


Predstavljanje će se održati u četvrtak 2. srpnja 2020.
na Ljetnoj pozornici Tuškanac
/Dubravkin put bb, Zagreb/ s početkom u 19 sati


O knjizi će govoriti:
Miljenko Jergović, Korana Serdarević, Đurđica Čilić i
Josip Pandurić, a nekoliko priča iz knjige pročitat će glumac
Danijel Ljuboja



“Fafarikul” je zbirka stotinjak pripovijesti, anegdota i sjećanja, koje dijele spremnost pripovjednog subjekta da neuvijeno i bespoštedno govori o slabostima, prije svega vlastitima, ali i o strahovima, manjkovima, pogreškama i krivim skretanjima koje bi većina čitatelja mogla prepoznati kao svoje. “Fafarikul” može biti čitan kao zapis lažnih sjećanja, katalog nenapisanih pisama, arhiv istrgnutih posveta, album skica za portrete iscrtan riječima. Autorica i pripovjedačica nemaju mnogo zajedničkog, ali slažu se u jednom: sve što je napisano ne pripada više nijednoj od njih nego čitatelju.

Literarna je dimenzija zapisa katkad suzdržana u korist faktografskog pripovijedanja, a katkad je faktografija (imena, toponimi, datumi) upotrijebljena samo kao materijal za gradnju fikcije.

Iako pisani u prvom licu, tekstovi u zbirci, bilo da su garnirani humorom bilo melankolijom, govore podjednako i o autorskom “ja” i drugima, jer odabirom tema i psiholoških punktova oko kojih su strukturirane ove priče spajaju pojedinačno i opće, jednokratno i ponovljivo, 
individualno i kolektivno.

Đurđica Čilić rođena je 1975. godine u Livnu, u BiH, odrasla u Vitezu. Docentica je na Katedri za poljski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i izvodi kolegije iz poljske književnosti, prevođenja i teorije književnosti. Godine 2010. obranila je doktorski rad pod naslovom “Oblikovanje autora u poeziji Czesława Miłosza i Tadeusza Różewicza”. Piše stručne i znanstvene radove o poljskoj književnosti 19. i 20. stoljeća, književne recenzije te prevodi s poljskoga jezika, posebice poeziju.
Veselimo se vašem dolasku!

Disput, Zagreb, Grižanska 11, telefon 2949-921, disput@disput.hr
www.disput.hr, https://www.facebook.com/disput.zagreb

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.