Kolumne

nedjelja, 10. svibnja 2020.

Jasmina Burek | Nada je… Oh, Annabell!




Nada je jedan od onih lijekova koji uopće ne liječe već samo produžavaju patnju

- Archibald Joseph Cronin


Prokleti život! Nikako da ga se riješim! Vječito se vrtim u krugu razdora, boli i nadanja.

Upravo gledam, sa svojih osam godina, na dvorištu rodne kuće napola presječenu glistu. Držala se samo o komadu kože koji nikako da puke, a svaki je kraj vukao na svoju stranu. Jedan od gorih prizora u mome životu. Ravan onome mnogo godina kasnije, u kojem blejim u odbačenu potkoljenicu ispred mojih nogu, za koju se još uvijek držala neoštećena crvena lakirana cipela.

E, to je nada. Taj beskorisni sluzavi komad kože koji se ne da, zbog kojeg ne možemo dalje i zbog kojeg nastavljamo beskrajnu agoniju. Glupa glista. Da se samo dogovorila sama sa sobom. Da smo se barem dogovorile mi!
Jesi li primijetila kako stvari postaju s godinama sve manje? Onaj hol u školi, učionice, planine, konji? I šuma preko puta našeg doma bila je beskrajna. U njoj sam sanjala kako gradim skrovište i nitko me više nikada ne nalazi. A danas, danas kada se vraćam na to isto mjesto u bilo kojem životnom dobu, pljunuo bih na drugi kraj. I to je moj najveći problem. Ne postoji mjesto na koje bih pobjegla, a da me život ne nađe. Ne postoji mjesto na koje bih pobjegao od tebe.

Sve postaje s vremenom manje. Osim ove moje rake, Annabell. Ona je sve dublja i dublja i širi se u beskraj otuđenosti i samoće.

Prokleti život! Onaj u kojem sam poginuo u ratovima i onaj u kojem me se ne sjećaš. I onaj koji nije moj, a živim ga. I onaj isti, koji nikako da okonča…

Presjeci me do kraja. Krenula si vrlo oštro - i gdje je sada zapelo? Ili me uzmi u ruke i pogledaj do kraja - tako svejedno. Samo, ne kažnjavaj me životom slijepog kolutićavaca.

Ne, u ovom pismu nema pogrešaka, najdraže moje. Stotine života u jednome i jedini život kroz stotine. Stotine lica u meni i jedno ja kroz njih stotine. Ni ti čak nisi jedina. Niti si jedini. Postojeća i nepostojeća, moja i svačija, najdraža i omražena, (ne)prežaljena Annabell.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.