Kolumne

petak, 13. ožujka 2020.

Promocija knjige "Niska crnih bisera"



Nakon vrlo uspješne promocije knjige Niska Crnih bisera spisateljice Zdenke Čavić, u Knjižnici i čitaonici Fran Galović, 27. 02. 2020. g. u Koprivnici, održana je i promocija u Zagrebu 11. 03. 2020. g. u  poznatoj Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović, stjecištu brojnih kulturnih događanja.

Opet sa značajkom uspješne promocije,  kojoj je prisustvovalo četrdesetak zaljubljenika u pisanu riječ i kratkih priča. Zdenkini gosti bili su njezini prijatelji iz Ludbrega, u svojstvu knjižnice i čitaonice Mladen Kerstner  u gostima, koja je bila više nego dobro primljena i pohvaljena. Između ostalih od strane Martine Brumen, koja je bila Zdenkina gošća ispred Hrvatskog sabora kulture, književnice Ane Horvat, Tomislava Beronića ispred njezinog izdavača Udruge za promicanje kulture KVAKA iz Velike Gorice, te njezinih brojnih prijatelja pjesnikinja i pjesnika iz Zagreba, Čakovca, Koprivnice i Ludbrega.

U programu su sudejlovali moderatorica Edta Kutnjak Zlatar, zamjenica ravnatelja ludbreške knjižnice, ludbreški  pjesnik Aleksandar Horvat, te vrsne čitačice knjižnice Đurđa Kokanović i Katerina Zagorc. Svirkom na gitari i pjesmama Crvene jabuke, program je popratio Zdenkin prijatelj iz Koprivnice Ivica Suvalj.

Tako je Niska crnih bisera, počela živjeti svojim životom, a njezin se izdavač pobrinuo da se nađe na policama knjižara u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Sisku, Bjelovaru, te mnogim drugim gradovima  u Hrvatskoj.

O Zdenkinoj Niski crnih bisera osvrt je napisao poznati književnik Miroslav Mićanović , koji je dobitnik ovogodišnje vrlo prestižne nagrade Goranov vijenac, Tugomir Orak, dopredsjednik Varaždinskog književnog društva, a na nju se već osvrnula i vodeća hrvatska promotorica na društvenim mrežama Gordana Malančuk.


Miroslav Mićanović tako u djelu osvrta kaže:

„Naizgled panoramska pripovjedačka perspektiva i mimetičan okvir svake priče, provjerljivost opisa i uvida, želja da se utvrdi kronologija događaja, autorici se čine kao mogući odgovor na složenost i nepredvidivost koju nose sa sobom strasti i snovi, neprilagođenost i nezasitnost. Ukratko, tema se gradi od sadržaja i motiva onoga što čini neizvjestan život, život onih koji su već dobili ulaznicu i traže svoje mjesto, ulogu, u svijetu u kojem su se zatekli. Priče Zdenke Čavić u knjizi Niska crnih bisera traže čitatelje koji vjeruju da su „neki drugi svjetovi“ mogući, da je njihov smisao u ponovljivosti i stalnosti kojoj neprekidno tražimo i dajemo druga imena, druge mogućnosti“!

O njezinoj  zbirci progovorila je i Martina Vadlja, voditeljica  vrlo slušane radio postaje RKC-a, koja joj je ujedno bila i promotorica njezine promocije  u Koprivnici.

„Kažu da duša pisanjem pronalazi mir i iznova se pisanjem obnavlja. Knjiga Niska crnih bisera autorici daje mir, snagu, smisao, mogućnost da se sa surovim zamkama života gorljivo bori na virtualnim poljima.

Ni malo uljepšavajući životne putove, loše odabire, ljudske mane i vrline time čitatelju nameće da promišlja. Hoćemo li biti zahvalni i ne žaliti se na život koji nas udara i muči, težimo li nečim višem i svetijem? Ima li naše postojanje smisla, samo su neka od pitanja koja se nameću.

Čitajući Zdenkine kratke priče budimo vlastite spoznaje koje su pritajene u nama, važemo naše odluke i postupke. I ono najvažnije, možda čitajući osvijestimo da je svaki dan novi dar, novi početak. Možda probudimo osjećaj da je život ne samo prekrasan, nego i više nego opravdan, bez obzira što se ponekad osjećamo isprazno i nemoćno“.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.