Kolumne

četvrtak, 27. veljače 2020.

Kazališni kritičar, književnik, redatelj i urednik na Hrvatskom radiju Boris B. Hrovat preminuo je u ponedjeljak u 63. godini.


U Zagrebu je 24. veljače 2020. preminuo naš kolega Boris B. Hrovat, hrvatski kazališni kritičar, prevoditelj, književnik, dramaturg i redatelj”, objavili su s Hrvatskog radija.

Rođen je u Zagrebu 29. srpnja 1956. godine, gdje je maturirao je u Klasičnoj gimnaziji, a diplomu stekao na Pravnom fakultetu. Od 1980. godine stalni je suradnik na Radio-Zagrebu, gdje je prvotno objavljivao svoja djela u Dramskom programu radija, a kasnije je radio i kao novinar. Bio je urednik Trećeg programa Hrvatskog radija, gdje je radio kao recenzent i kritičar u emisijama o književnosti i kazalištu. Od 1993. godine uređivao je emisije Antologija pripovijetke i Hrvatska proza.

2016. godine pokrenuo je i uređivao emisiju Theatralia, kazališni magazin o kazalištu, i ‘Oko kazališta’, koji prati i kritički reflektira kazališna događanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Na radiju su mu izvođena djela Zamka (1986.), Prolaznici (2005.), Shopping u Imperialu (2010.), kratke dramatizirane priče za djecu te brojni prijevodi s talijanskog, španjolskog, engleskog i slovenskog jezika. Uz dramske tekstove Hrovat je autor romana Putovanje, Lorenzaccio i Askalon te zbirke pripovjedaka Doživljaji Prosvijetljenog, navodi se u priopćenju.

Kao kazališni kritičar, punih 35 godina pisao je i objavljivao kazališne kritike u Večernjem listu, Vjesniku, Studiju, Hrvatskom slovu te Vijencu, a pisao je i za inozemne novine u Češkoj, Sloveniji i, ponajviše, u Italiji kao stalni dopisnik kazališne revije Sipario.

Dobitnik je nagrade Petar Brečić 2008. za kazališnu kritiku i esejistiku te Demetrove nagrade za životno djelo Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa 2015. godine.

Komemoracija za Borisa Hrovata održat će se u organizaciji Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa 6. ožujka u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, poručuju s Hrvatskog radija.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.