Kolumne

nedjelja, 9. veljače 2020.

Gordana Malančuk | Zdenka Čavić: Niska crnih bisera


Moram vam priznati da nisam neki ljubitelj zbirki priča. Smeta mi ta kratka forma pisanja i u mnogo slučajeva, kroz zbirku, ponavlja se ista tema, isti žanr pa mi to onda postane dosadno za čitanje. Ipak, s vremenom na vrijeme pročitam poneku zbirku kao što su to "Žene vole pametne muškarce" Zlatko Erjavec, i "Snjeguljica ne jede jabuke" (koja još nije objavljena) Snježana Akrap-Sušac o kojima ću pisati neki drugi put. Svaka od ovih zbirki ima nešto posebno, nešto svoje i svaka od njih se treba nanovo iščitavati kako bi se shvatilo njezino dublje značenje.

Tako je "Niska crnih bisera", tih najskupocjenijih dragulja na svijetu, namijenjena da probudi empatiju i razbudi emocionalnu inteligenciju kod čitatelja. Kroz četiri dijela zbirke, Zdenka se dotakla mnogih tema. Poslužila se pričama i igrom riječi iskazala svoj pogled na svijet i probleme današnjice poput zabranjenih/nesretnih ljubavi, laži i obmane, pedofilije i potlačenosti, staračke demencije, te kako se s njima nositi, a onda prešla u sferu sf-a i ponudila neki drugi pogled u odnosu nas običnih ljudi prema vanzemaljcima koje smatramo inteligentnijom rasom (možda).

Ova je knjiga putovanje u bol, kako sama Zdenka kaže. Pokazuje kako je život nepredvidiv, ali vrijedan življenja i bez obzira na polazište i uvjerenja, ova knjiga može svakom čitatelju pružiti priliku da je pročita od korica do korica i nađe barem jednu priču za sebe. A možda i više njih.

Naklada: Udruga "Kvaka", Velika Gorica i Mini-print-logo d.o.o., Varaždin - 2019.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.