Kolumne

petak, 8. studenoga 2019.

Triptih u ritmu Indije; poetsko-plesna večer


vrijeme: 08.11.2019. 18,30 h
mjesto: Zagreb; Knjižnica S. S. Kranjčevića, Zapoljska 1

'Triptih u ritmu Indije' naziv je poetsko-plesne večeri koja će se održati u petak, 8. studenog, s početkom u 18,30 sati, u Knjižnici Silvija Strahimira Kranjčevića.
Veliki pjesnik Rabindranath Tagore, kojeg su nazivali Božanskim učiteljem, rođen je 1861. u Kalkuti, gdje je i umro 1941. U svom bogatom opusu ostavio je niz novela, kratkih priča, putopisa, eseja i drama te više od 2000 pjesama. Stihovima se posvetio još u djetinjstvu, a zbirka Gitanđali : Pjesme darovnice donijela mu je svjetsku slavu i Nobelovu nagradu (preveo ju je uz pomoć W. B. Yeatsa). Duboko ukorijenjen u kulturu Indijskog potkontinenta, vidike je širio putujući svijetom, a u svom pjesničkom i proznom stvaralaštvu otvorio je niz društveno značajnih tema te na originalan način progovorio o ljubavi, erotici i religiji. Tagore je bio promotor indijske kulture na Zapadu i zapadne u Indiji te se poput Gandhija odricao nasilja i tražio rješenja u socijalnim reformama.
 
U sklopu poetsko-plesne večeri indologinja Marijana Janjić govorit će o Tagoreovom životu i stvaralaštvu, a poeziju će čitati učenici III. gimnazije, Zagreb – Chiara Pumper i Lav Novosel. Plesačica Ana Jug (voditeljica ansambla Apsaradhe_KathakKathak) stihove će pratiti kroz ritam i pokret te predstaviti kathak, klasični indijski ples. Zainteresirani posjetitelji moći će se prijaviti i na radionicu za odrasle Vastu dizajn i Mandala Art terapija koju će voditi umjetnica i učiteljica yoge Sandra Petra Pintarić  (u četvrtak, 14. 11. 2019.).
 
Autorica projekta i moderatorica događanja: Sanja Milovac.

Izvor: Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.