Kolumne

petak, 11. listopada 2019.

GK Kaštela | Svečano otvaranje Mjeseca hrvatske knjige

Ribarske priče u spomen na Jakšu Fiamenga uz Zdenku Bilušić i Grozdanu Cvitan


Povodom svečanog otvaranja Mjeseca hrvatske knjige Gradska knjižnica Kaštela organizira likovno-književnu večer pod naslovom Ribarske priče, u sklopu koje će nakon otvaranja izložbe šibenske svestrane umjetnice Zdenke Bilušić biti održana književna večer u spomen na Jakšu Fiamenga (1946. - 2018.), čuvenog hrvatskog novinara i pjesnika. 
Izložba Ribarske priče ciklus je papir-plastike sastavljen od skulptura i reljefa u kombiniranoj tehnici koje tematiziraju more, ribe, ribare, kupače i kupačice, sirene, a sve je začinjeno s obveznom dozom humora.
Iako ostaju u okvirima (uglavnom starim i otpisanim) djela iz ciklusa Ribarske priče prerasla su u skulpture. Zdenka iz starog papira i uz intenzivne boje stvara dualne oblike ljudi. Svatko sa svojim drugim ja u obliku ribe prolazi životom i ostavlja trag kao u onom bajkovitom ogledalu Snjeguljičine maćehe: bilo je to ogledalo koje je govorilo istinu, ističe Grozdana Cvitan o izložbi Ribarske priče.
Izložbu će otvoriti i o Jakši Fiamengu će govoriti Grozdana Cvitan, književnica i novinarka. Inače, Jakša Fiamengo, Grozdana Cvitan i Zdenka Bilušić bili su urednici programa na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku i dugogodišnji suradnici. Zdenka Bilušić je zaposlena u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" Šibenik koja je zajedno sa Šibenskim kazalištem 1998. izdala zbirku pjesama Morsko i druga mora  Jakše Fiamenga. 
Upravo iz tog razloga će o akademiku, pjesniku, književniku i autoru brojnih zabavnih pjesama te zaljubljeniku u Dalmaciju ovom prilikom govoriti njegove dugogodišnje suradnice - Grozdana Cvitan, književnica, pjesnikinja, esejistica, kritičarka, novinarka i urednica te Zdenka Bilušić, književnica, likovna pedagoginja, slikarica i voditeljica Odjela za vizualnu kulturu mladih u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića.
Ulaz je slobodan.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.