utorak, 17. rujna 2019.

ZiN News "Žena u vjeri" - novi projekt udruge Zvona i NariNOVI PROJEKT Udruge ZVONA i NARI pod nazivom „ŽENA U VJERI“ – otvoren natječaj za znanstvene i umjetničke radove u časopisu „ZiN Daily“ na temu ravnopravnog uključivanja žena u religijske sustave današnjice.

„Žena u vjeri“ projekt je Udruge ZVONA i NARI koji ima za cilj poticanje i promoviranje ravnopravnog statusa žena u religijama 21. stoljeća te njihovo uključivanje u sve razine religijskih organizacija. Snažna i brojčano mahom većinska prisutnost žena u religijskim sustavima, nažalost, ne znači i njihovu ravnopravnost s muškarcima. Dapače, činjenica je da su vodeće religije svijeta tradicionalno spremne iskorištavati žensku pamet i radnu snagu, ali se pri tome žene izostavlja iz ključnih i vodećih pozicija te značajnog dijela vjerskih službi dostupnih isključivo muškarcima. Time se žene ostavlja bez mogućnosti da sudjeluju u odlučivanju o temeljnim pitanjima organizirane vjere unutar samih vjerskih institucija, ali i unutar društva.

Ovim projektom namjeravamo potaknuti dijalog među različitim religijama te konfesijama, kao i onaj između različitih svjetonazora s naglaskom na zaštitu ljudskih prava žena, ali i prava rodnih manjina, imigranata te drugih društveno osjetljivih skupina. Zanimaju nas sociološke, filozofske, antropološke, teološke, psihološke i umjetničke interpretacije uloge vjere u suvremenom životu te oblici društvenog aktivizma koji nude alternativne modele vjerskog identiteta u sekularnom humanom društvu izgrađenom na principima građanske odgovornosti, pravednosti i tolerancije.

Želimo da se čuje glas vaninstitucionalnih, marginaliziranih i hrabrih individualaca te skupina koji razmišljaju i djeluju izvan društveno dominantnih okvira isključivosti, straha, političke i ekonomske manipulacije. U sklopu našeg časopisa „ZiN Daily“ nudimo platformu na kojoj objavljujemo tekstove te audio-vizualne sadržaje. Pozivamo vas da nam šaljete eseje interdisciplinarnih perspektiva, ali i književne i druge umjetničke radove te prijedloge multidisciplinarnih projekata na sljedeće i srodne teme:

ravnopravnost žena i muškaraca u religijama i religijskim pokretima 21. stoljeća

marijanska ukazanja kao izraz osnaženja ženske uloge u katolicizmu
feminizam i narativi vjerske mistike
multikonfesionalni i međureligijski susreti: vjerske i umjetničke prakse
vjerske službe žena u kršćanstvu, islamu i judaizmu
feminističke interpretacije monoteizma i politeizma
ateizam i teizam: mogućnosti konstruktivnog dijaloga
vjera u kontekstu znanosti
vjernici LGBTQ identiteta i pokreti za njihovo uključivanje u religijske sustave
seksualnost i religijski diskurs
sekularizacija kao garancija pluralizma vjerskih sustava i vjerskih identiteta
katolici Istre/Hrvatske/Jugoslavije/Europe u antifašističkom pokretu u Drugom svjetskom ratu
progresivno političko djelovanje i vjerski identitet
dehijerarhijske reorganizacije velikih religijskih sustava
javna i osobna vjera
vjera, povjerenje i društvena odgovornost
definicije svetosti u okvirima građanskog aktivizma
knjige, žene i svetost

teorije autorstva temeljnih knjiga svjetskih religija

Šaljite nam svoje radove, prijedloge i ideje na e-adresu: zindaily.subs@gmail.com . Tekstovi mogu biti na hrvatskom, bosanskom, crnogorskom i srpskom jeziku, ali i na engleskom, talijanskom i njemačkom – to su jezici čijim znanjem raspolaže naša redakcija. Ovaj projekt izraz je društvenog aktivizma i entuzijazma, što znači da su naš i vaš rad volonterski. U skoroj budućnosti želja nam je objaviti zbornik kao izbor pristiglih radova. Natječaj/poziv za suradnju trajno je otvoren.Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.