Kolumne

utorak, 13. kolovoza 2019.

Mladen Pavković | Jesu li dosita Armenija i Hrvatska – „blizanci“?


Zdravko Vampovac, rođen je u Virovitici, ali je dobar dio svoga života proveo u Švicarskoj. Za sebe kaže da je građevinar, slikar i publicist. Objavio je više zanimljivih i vrijednih knjiga, među kojima se poglavito ističu one o malo poznatoj državi – Armeniji. U toj zemlji boravio je nekoliko puta, a ta svoja hodočašća opisao je i u knjigama „Armenija naš daleki blizanac“ i „Armenske priče“. Tvrdi da s Armencima imamo iznenađujuće puno poveznica, tako da osobito knjiga „Armenija – naš daleki blizanac“ umnogome popunjava prazninu i smanjuje količinu neznanja o ovoj državi i ovom narodu.

Ta zemlja ima osebujnu povijest, a Vampovcu je očito prirasla srcu. Zahvaljujući ovoj knjizi i njegovim brojnim predavanjima o toj državi, koja ima nešto manje stanovnika nego Hrvatska, ona nam se pruža kao na dlanu.

Književnik i publicist Mirko Vidović smatra da su originalna autorova razmišljanja  i tumačenja o sličnosti  hrvatske protoromanike i armenskog graditeljstva, jer stječe se  dojam da se teško može razabrati tko je u tim stvarima više na koga utjecao-Hrvatska na Armence ili obrnuto?

Dosad gotovo nitko od hrvatskih pisaca nije ništa (ozbiljnije) objavio na ovu temu, a osobito ne tako opširno i dokumentirano, tako da ovom vrijednom, plodnom i istaknutom piscu idu sve pohvale. Može se reći da je Vampovac ovim i ovakvim temama otvorio novu stranicu, tj. da se i na osnovu njegovih putopisa, razmišljanja i velikog broja foto-materijala itekako treba i mora netko još više pozabaviti Armenijom. Čitajući ovu knjigu, ona će umnogome biti i od velike koristi svima onima koji će se možebitno odlučiti danas-sutra otići tamo, u te predivne krajeve.

Sličnost između naše i njihove zemlje nalazimo i u činjenici da ni jedna nije bila osvajačka, tj. da nije vodila osvajačke ratove. I neki njihovi, kao i naši znameniti ljudi stekli su „svoje ime“ i na najbolji mogući način propagirali svoj narod daleko u svijetu.

Armenci su poput Hrvata umnogome utjecali i na znanost, kulturu i drugo u svijetu.

Iznimno su miran i gostoljubiv narod, pa nije ni čudno da mu se ovaj pisac neprestano vraća, ali i poziva druge da ih posjete..

Vampovac nas upozorava da su njegovi žitelji doživjeli tešku sudbinu u vrijeme Drugog svjetskog rata, baš kao što smo i mi, ali i u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu.

Za one koji ne znaju, Armenija se nalazi na Kavkazu na granici između Europe i Azije, negdje na „sredini“ između Crnoga i Kaspijskog mora. Smjestila se na visokim predjelima transkavkaskog prostora, na prosječnoj nadmorskoj visini nešto iznad 1400 metara, a njezina površina je nešto manja od današnje Republike Hrvatske.

Autor piše zanimljivo, jasno i ono što je najvažnije na način da kad se krene čitati teško se odvojiti od stranica koje vas naprosto vuku, od prve do zadnje.

Stoga je itekako dobro proučiti zbog čega Vampovac tvrdi da su Hrvatska i Armenija neki - „daleki blizanci“!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.