Kolumne

četvrtak, 25. srpnja 2019.

Ticijan Peruško | Denis Kožljan: Iza osmjeha, prokleto sama


To je, to! Kako drugačije jednom rječju ostaviti trag i krajnje mišljenje na ovo prozno djelo, autorice Kožljan. Dugo vremena poznam ovu istančanu pjesnikinju ali i spisateljicu uopće, a imao sam priliku biti i moderator njezinog pjesničkog prvijenca, tamo 2010-te. I čitavo to vrijeme svog umjetničkog rada, Denis niže riječ, povezuje životne slike, vrlo često i sama se poistovječujući  sa svojim junacima, slikama i situacijama u kojima se nalaze, ponekad namjerno, ponekad sasvim slučajno. Ljubav je lajt motiv, neizbježna poveznica kojom oslikava sadržaje pa tako i konkretno, sadržaj ovog ljubavno erotskog, u nekim segmentima i krimi romana. No, nije to ljubav, isprazna, osakaćena o kojoj ne bi što imala reći, već je to emocija vrlo snažnih kontura koja se onda razvija u scene strasti, konkretno na primjeru glavne junakinje Leone Zbiljski i Samuela ali i ostalih partnera s kojima nažalost i nije imala sreće.

Ulaziti u neke pragmatične insinuacije zašto je tome tako, bilo bi suludo jer očito autorica jako dobro poznaje karakter svoje glavne akterice ovog vrlo lijepog i čitkog štiva, sadržaja koji ima notu retro romana, budući se radnja započeta u trenutku Badnje noći i emocionalnog Leonina sloma usljed prijevare njenog dečka sa najboljom prijateljicom, vraća u period kad je ta ista gospodična u doba adolescencije imala hrabrosti, uzeti stvari u par kofera i otići od kuće izgrađujući svoj život. Taj je život bio kako se često kaže više posut trnjem nego ružama, no, junakinja Zbiljski uspjela je ostvariti svoj san i ne samo diplomirati već i postati vrlo cijenjena sutkinja Općinskog suda u Zagrebu.

Sadržaj romana, iako možemo reći da čak i oskudijeva  dijalozima, ipak samim tokom te nenadanim situacijama i akcijama, daje određenu dinamičnost i čitatelja drži u neizvjesnosti do samog kraja koji se opet nadovezuje na početak. To je ona draž ovakve vrste književne forme u kojoj je vidljiva i raspoloženost odnosno jednako tako i rezignacija autorice koja i sama kaže, budući je roman pisala sa razmacima, u trajanju od gotovo četiri godine, da se u svakom nastavku osjeti unutarnja emocija nje same.

Roman, neobičnog pomalo i šokantnog naziva: Iza osmjeha, prokleto sama, uspio je, rekao bih, ispuniti svoju funkciju i prezentirati se na pomalo humanistički način i u čijim dijelovima, svaki čitatelj može pronaći nešto za sebe i izvući neke pozitivne životne pouke. To je bila i svrha autorice Kožljan koja je uostalom  i sama prošla veliku životnu školu, a i sam tok radnje romana podsjeća na biografski. Pa, ima li u djelu, odnosno u liku glavne junakinje i autoričinih životnih epizoda sličnosti, prosudite sami, iako preporučam da proguglate o njoj i njenim djelima da biste uopće mogli donijeti pravičan sud.

doc.dr.sc. Ticijan Peruško


Životopis Denis Kožljan

Denis Kožljan, rođena 1961. u Puli, gdje momentalno živi i stvara. U mirovini, odgajateljica predškolske djece, supruga i majka dvoje odrasle djece. Pisanjem se intenzivnije bavi od 2010., a osim standarda piše i na dijalektu U njenom opusu prevladava poezija, no, piše isto tako i prozu (crtice, kratke priče, drame, monodrame, kolumne, recenzije, eseje, intervjue i autobiografiju), dok trenutno je u izradi i roman prvijenac. Denis je izdala petnaestak samostalnih autorskih djela, a prisutna je u mnogim zajedničkim zbornicima i zbirkama poezije. Autorica je i nagrađivana više puta, a najdraža joj je 2. nagrada za monodramu u Križevcima. Kožljan je prisustvovala na mnogim susretima pjesničke riječi, a i sama je režirala mnoge glazbeno poetske večeri i humanitarne koncerte. Denis nema poseban razlog zašto piše jer kako i sama kaže pisanje je ispunjava, pisanjem se izražava tamo i na način gdje inače ne bi možda mogla ili smjela. Od pisanja nema neka velika očekivanja ali sretna je kad se njezin rad nađe u žiži interesa kod čitalačke publike i to joj je najveća nagrada za trud. Prisutna je i u Časopisima Kvaka, Avlija, Sapphoart, Književnost uživo, PoezijaOnline, Metafora, a ima i svoj fb profil i stranice poezije i proze. Za izdvojiti treba njenu Knjigu osvrta Moj pogled na njihov svijet. kao i Autobiografiju Amplituda srca.  Njene haiku pjesme kao i gazele uvrštene su u zajedničke digitalne zbornike Časopisa Sapphoart i Očaravanje. Osim pisanja, ona se bavi umjetničkom fotografijom i slika.

Denis Kožljan-Iza osmijeha, prokleto sama (roman)


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.