Kolumne

nedjelja, 14. srpnja 2019.

Jelena Hrvoj | Vladimira Becić: Početna nit


„Bilo je to jutro kao i svako drugo. Život ovdje. Smrt tamo. A u sredini prazna crta. Magda je voljela prazne crte. I nije bila jedina.“

Niti. Savršeno ispredene u kompleksne priče. Povezane. Slojevite i stvarno-nestvarne. Početna nit jedinstveno je djelo. Duboko i bogato. Iznimno vješto napisano i jedno od onih koje u čitatelju budi znatiželju. Istovremeno priče, koje nam Vladimira Becić donosi kroz Magdu i Martina, ili pak oni kroz nju nama, bude duboku znatiželju i potiču osjećaj neizvjesnosti. Što je stvarno? Što je Magda satkala? A što je pak Martin uhvatio u stvarnosti? Na samom čitatelju je da pronađe odgovor. Svoj odgovor na pomalo zaigran pogled na realnost.

Početna nit je intrigantan roman pisan u pričama. Točnije, sedam priča. Svaka od tih priča inspirirana je stvarnim događajima iz Dugoselske povijesti i okolice. Vladimira Becić upotrijebila je stvarne događaje, ovjekovječene u isječcima starih novina i tako im podarila jedan još vječniji život; život umotan u fikciju koja se proteže kroz stvarnost. Baš kao i niti. A niti iz ove knjige, Magdine niti, spajaju djelo u savršenu harmoniju tragedije, međuljudskih odnosa i ljubavi neopipljive braće koji se nalaze na barijeri između njihova svijeta i zbilje. Vladimira Becić također prikazuje jedan način života iz minulog vremena. Prikazuje društvenu strukturu tog prošlog vremena koja se s lakoćom prenosi u ono nama svima znano. Sadašnje. A ono najbitnije, pokazuje nam odnos brata i sestre, onih koji priče žive, provode i u njima pronalaze sebe.

„Gdje su ljudi, tu su i smrti. Ovakve ili onakve vrste. A gdje su smrti, tu si i priče. Morale su biti. Inače život ne bi imao smisla.“

Najznačajnija karakteristika ovog djela zasigurno je atmosferičnost. Ona vas uvlači u radnju i daje onaj specifičan osjećaj ovisnosti prema pisanom ispred vas. Atmosfera i neforsirana posvećenost detalju, koliko trenutka i aktera, toliko i samih opipljivih predmeta, obgrliti će svakog čitatelja i uljuljati ga u ovaj svijet tkalje i onoga koji teži istini, Magde i Martina.

Čitatelj će zasigurno pronaći čaroliju ovog dubokog djela, ne samo pored izvora i bunara, krzna i sjajnih čestica prašine, priča i bratske ljubavi kakvu nisu upoznali do Početne niti.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.