Kolumne

ponedjeljak, 27. svibnja 2019.

Sve je to u glavi


"Život je lijepa stvar, ali ja više volim čitanje."
(Julijana Matanović u zlatarskoj knjižnici)

"Moj idealni partner je književni tekst"

Inatljiva Bosanka. Tradicionalna Slavonka. Nesigurna Zagrepčanka. Tvrdoglava ovnica. Žena s greškom u biografiji (Julka koja je kasnije postala Julijana). Pomalo mističarka koja vjeruje u životne predodređenosti (tu je povukla paralelu s Andrićem kojeg je teta kao trogodišnjeg dječaka odvela u Višegrad a ćuprija je ostala u majušnoj i kasnije nobelovskoj glavi prva vizualna uspomena).


Voli dan početi kavom (isključivo iz Orašja), koju uvijek pije iz velike šalice (poklonila ju joj je draga osoba), naučila je ne dopuštati ljudima da joj unište radost, ali dugo je to učila. Voli lica na kojima čita mir jer je ona i dalje prepuna unutarnjeg nemira. Voli pjesmu Gabi Novak "Za mene je sreća".

Vjeruje u tekst. Vjeruje tekstu. Život shvaća kao priču, izlazi iz sebe, iz svojih okvira i posmatra se okom čitatelja. (Može se uvježbati.) Možda je zato načitanija suvremena hrvatska književnica. Iskrena i emocionalna. Ispričala se što će svoje prvo javno književno predstavljanje u našem malom gradu privatizirati - ne može drugačije. Nema "Iza mene!" Ne možeš zaboraviti prošlost i ono što te oblikovalo, iskustva iz kojih si se razvio u ovo što si sad."Tko zna kakva bi bila da ti je moglo biti." (Julijanina teta - posvojiteljica)

Propuštene ljubavi, mnogi gradovi, selidbe, neukorijenjenost. Vječito pitanje ima li pravo na sve što ima ili nekome nešto otima. Završen brak. Nova ljubav. Magdalena kojoj je 10 godina. Magdalena koju obožava. Kaje se što joj je u velikoj ljubavi prema njezinom ocu nadjenula ime njegove majke i time je možda opteretila. Smrt Magdalenina oca. Opet pisanje. Spašavanje vlastite biografije pisanjem.

Život bez roditelja. Život usvojenog djeteta. "Sve se mora zaslužiti kad si posvojen. Roditelji nešto i oproste. Posvojitelji su zahtjevni. Ti si njihov, ali ipak tuđ. Učiš se dobroti." Od života koji nije za pozavidjeti učiniti nešto dobro. Voljeti.
Učenik-putnik. Student-putnik. Znanstvenica i književnica oblikovana u manjim gradovima. Vjeruje u autoritete. Ne vjeruje u heroje. Poštuje svoje profesore. Uzori, a ne utjecaji. Mladenačka zanesenost Zoranom Kravarom i slučajno upoznavanje kad je to najmanje očekivala (kod tetine prijateljice).

"Bilješka o piscu" (neljubavni roman)
Neimenovani Književni Kritičar: "Ovo nije slika žene u demokratskom društvu!"
Jedna Nepoznata Žena: "Ja sam bila ljubavnica 10 godina!"
Druga Nepoznata Žena: "Ja sam bila ljubavnica 14 godina!"

Marija Jurić Zagorka
Počela pisati Zagorkinu romansiranu biografiju i njezinu neistraženu ljubavnu priču. Nije dobila potporu Ministarstva... Prva počela predavati Zagorku na fakultetu. To '90-ih nije bilo kul! Kao djevojčica ukrala dinar i kupila jedan nastavak "Republikanaca". Kazna. Učiteljičin šamar odlikašici koja čita Zagorku. "Ne može se interpretacija Zagorke svesti na to da je muški nisu voljeli."

Najdraža nagrada "Sedam sekretara SKOJ-a". Igranje u vlastitom književnom i poetičkom vrtu...

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.