Kolumne

srijeda, 8. svibnja 2019.

Kako nastaje knjiga? – predavanje u Velikoj Gorici


vrijeme: 10.05.2019. 19 h
mjesto: Zagreb; Gradska knjižnica Velika Gorica, Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

U okviru projekta 'Papir, škare, knjiga' u petak, 10. svibnja, u 19 sati, gostuje Seid Serdarević, glavni urednik Frakture, jedne od najuspješnijih nakladničkih kuća u Hrvatskoj. Kako nastaje knjiga? Što je sve potrebno kako bi rukopisi pronašli svoj put od njihovih tvoraca do željenih čitatelja? Na ova pitanja – i sva između – odgovore možete dobiti ovog petka u Gradskoj knjižnici Velika Gorica.

Dobitnik je brojnih priznanja za svoj urednički rad, među kojima se ističe odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti, koje za zasluge promicanja francuske književnosti i kulture dodjeljuje Ministarstvo kulture Republike Francuske. Nakladnička kuća Fraktura koju vodi sa suprugom Sibilom od male je manufakture izrasla u jednog od najcjenjenijih nakladnika u europskim razmjerima. Među autorima i knjigama koje objavljuju ima velikih i značajnih autora poput Amosa Oza, Thomasa Manna i Imre Kertesza, popularnih poput Stiega Larssona ili Carlosa Ruiza Zafona, ima domaćih klasika poput Mirka Kovača, Daše Drndić ili Miljenka Jergovića, ali poznati su i po tome da su spremni dati priliku i autorima koji tek ulaze u svijet književnosti. Nedavno objavljena zbirka poezije tzv. grupe 90+ „Netko podvikne, djeca odrastu“ slikovito svjedoči o tome.
 
Kako se odlučuje o tekstu koji će u konačnici biti preuzet za objavljivanje? Što bi svatko tko se sprema objaviti knjigu trebao znati? Što je presudno da bi neki tekst našao svoje mjesto među koricama i došao do čitatelja? U razgovoru sa Seidom Serdarevićem u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, Središnjem odjelu za odrasle, saznat ćete sve što trebate znati o tome kako nastaje knjiga.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.