Kolumne

petak, 15. ožujka 2019.

Promocija poetske zbirke "Biti Višnja Goljački"



Poetsko-glazbenim performansom naziva „BITI VIŠNJA GOLJAČKI“ publici će naratori Matija Prskalo i Zdravko Fundak, te glazbenici Antun Stašić i Roko Vušković predstaviti gorko – slatki svijet koji čine vrsna poezija i glazba zajedno. Autorica Višnja Goljački svojim magičnim stihovima dočarat će nepoznatu galaksiju u kojoj će publika moći prepoznati i vlastite osjećaje, sumnje i ushite. „Poezija su snovi pakirani u male bočice“, poručuje pjesnikina i poziva na vrtoglavo putovanje iz kojeg će svatko moći ponijeti vlastitu recepturu za snove.

VIŠNJA GOLJAČKI je spisateljica, urednica i osnivačica nekoliko časopisa i portala te ravnateljica Otvorenog pučkog učilišta Zaprešić. Utemeljitelj je međunarodnih susreta na temu ljudskih prava, kulture i znanosti. Objavila je nekoliko romana, pripovijedaka, monografija i zbirki poezije, a trenutno joj je u pripremi englesko, švedsko, španjolsko, tursko i jidiš izdanje ilustrirane bajke.


Više o autorici:

BIOGRAFIJA

VIŠNJA GOLJAČKI rođena je u Zaprešiću gdje je završila osnovnu školu. Nakon završene I. gimnazije diplomirala je komparativnu književnost i fonetiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radila je kao bibliotekar-informator u Gradskoj knjižnici „Ante Kovačić“, sastavnici „Knjižnica grada Zagreba“.
Dugogodišnja je kulturna poslenica; osnivačica i urednica nekoliko gradskih časopisa te kulturno-informativnih web portala.
Časopis za promicanje urbane kulture, sporta i gospodarstva „Zaprešićki špigl“ (www.zapresicki-spigl.biz) – gradski je brend, jedini takve vrste u Hrvatskoj, koji je opstao puna dva desetljeća.
Uredila je niz knjiga u kulturnoj udruzi „Klub Zaprešićana“, kao i u vlastitoj nakladničkoj kući „Simetriks“.
Objavljivala je u dječjim i tinejdžerskim listovima („Tina“), te u časopisima za odrasle („Oko, „Republika“ „Forum“ i dr.).
Prevođena je na engleski, njemački i turski jezik. Zastupljena je u svjetskim antologijama pjesama.
Dobitnica je Nagrade grada Zaprešića 2008. g. za književnu djelatnost i osnivanje nekoliko kulturnih manifestacija („Međunarodni festival Glazbene svetkovine A.D. u Lužnici“; „Festival akustične glazbe Fa fest“, „Međunarodni skup Umjetnost – izazov i odgovornost“).
2009. imenovana je ravnateljicom „Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić“ gdje doprinosi razvoju kulturne politike, osniva „Kazalište za djecu i mlade“, brendira kulturne programe, te osuvremenjuje informativnu djelatnost i uspješno surađuje s mnogobrojnim udrugama, ustanovama i pojedincima.
2013. i 2017. reimenovana je za ravnateljicu „Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić“.
2107. godine utemeljuje međunarodnu kulturnu suradnju s tri presudna elementa našeg vremena: ljudska prava, kultura i znanost, s naglaskom na angažman umjetnika, posebno pisaca, u vrijeme ogromnih tehnoloških promjena i izazova naše civilizacije, te značaj znanosti i njenog odnosa prema etičkim i moralnim načelima.

BIBLIOGRAFIJA

● 2007. godine objavila je ilustriranu knjigu za odrasle «BAJKA JE BAJKA», Zaprešić: „Simetriks“ / biblioteka „Shangrilla“; ilustrator ak. grafičar Tomislav Tomić

● 2008. godine objavila je roman «PISMA IZ LIMBA – roman o bajci», pod pseudonimom Autora Amarena Vangelis, Zaprešić: „Simetriks“ / biblioteka „Itaka“

● 2009. godine dobitnica je stipendije Ministarstva Republike Hrvatske za roman „PRIČE IZ MATRIXA - putovanje u središte samoće“, Zaprešić: „Simetriks“ / biblioteka „Itaka“

●2015. godine uredila „MONOGRAFIJU GRADA ZAPREŠIĆA“, Zaprešić: Grad Zaprešić

● 2015. godine objavila zbirku poezije „ČEKAJ ME U INBOXU“, Zaprešić: „Simetriks“ / biblioteka „Matrix“

● 2018. Godine objavila zbirku poezije „Biti Višnja Goljački“, Zaprešić: „Simetriks“ / biblioteka „Matrix“

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.