Kolumne

srijeda, 7. studenoga 2018.

Ivica Šimić dobio je godišnju nagradu Grada Xi’ana!


Ivica Šimić, jedan od osnivača i dugogodišnji umjetnički ravnatelj kazališta Mala scena, najstarijeg privatnog kazališta u Hrvatskoj, dobitnik je prestižne nagrade «Xi’an Friendship Exellent Foreign Expert Award» za 2018., koju dodjeljuje Grad Xi’an (Narodna vlada grada Xi’ana) stranim stručnjacima koji trajno žive i rade u Xi'anu, glavnom gradu provincije Shaanxi, Kina. Između 10 odabranih stranih stručnjaka, Ivica Šimić jedini dolazi iz područja umjetnosti, kulture i obrazovanja, što daje posebnu težinu ovoj nagradi. Šimić je nagradu dobio za svoj umjetnički i šire društveni rad u kazalištu za djecu «Meriton» u kojem je u sezoni 2016./2017. režirao pet predstava za djecu i mlade, te za svoj rad na sveučilištu Eurasia gdje kao distinguish professor predaje Povijest umjetnosti, Dramu i Kazalište.

U argumentaciji nagrade između ostaloga stoji:
«Hvala Vam za vaš ustrajan rad i veliki doprinos ekonomskom i društvenom razvoju grada Xi’ana».

Ivici Šimiću 6. studenog 2018. nagradu je u gradskoj vijećnici uručio Gradonačelnik Xi'ana.

Ivica Šimić, glumac i redatelj, tijekom svog bogatog umjetničkog rada režirao je više od 80 naslova u Hrvatskoj, SAD-u, Rusiji, Kini, Azerbajdžanu, Rumunjskoj, Njemačkoj, Kini, Taiwanu, Hong Kongu, Meksiku, Koreji i Japanu, a njegove su se predstave izvodile na svim kontinentima i to na najprestižnijim pozornicama svijeta kao što su Sydney Opera House, Kennedy Center u Washingtonu, Barbican Center u Londonu, Koenji Theatre u Tokyu te Nacionalnom kazalištu u Seulu, Koreja. Tijekom dva mandata Šimić je bio glavni tajnik ASSITEJ INTERNATIONAL, najveće asocijacije kazališta za djecu na svijetu koja okuplja više od 80 zemalja članica, a tijekom njegovih mandata (2008. – 2014.) svjetski centar kazališta za djecu bio je Zagreb.

Ivica Šimić dobitnik je mnogih domaćih međunarodnih nagrada i priznanja, a za osobite zasluge u kulturi odlikovan je Redom Danice s likom Marka Maručića (1996. godine).
Od 2016. godine Ivica Šimić živi i radi u Xi'anu, u Kini.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.