Kolumne

četvrtak, 27. rujna 2018.

Ispovijed jedne čitateljice

O romanu Sonje Smolec "Marama s bubamarama" 

Piše: Mirjana Mrkela 

Obični likovi u neobičnoj priči


Sonja je stručnjakinja za stvaranje neobične priče o običnim ljudima. Iako, kad bolje razmislim, svaka osoba u romanu „Marama s bubamarama“ po nečemu se izdvaja i razlikuje.

Tata Željko i mama Paula imaju troje djece, a to su: Borna (gimnazijalac, zaljubljen u Liviju), Damir (2. razred, ljubitelj nogometa i košarke) i Katarina (1. razred, ljubiteljica fotografiranja). Ona voli i mijenjati imena pa se kroz priču više puta zove drugačije. Osim toga, ponekad joj tepaju — cvrčak, Katika itd. No njezina imena i nadimci čitatelja ne zbunjuju, nego razveseljuju. (Dobro, tata se ponekad zbuni, ili možda glumi da se zbunio.) Stariji brat, Borna, uglavnom ima više strpljenja sa sestricom. Bez obzira na to, ona jednako voli obojicu.

"Sve u svemu, neumorna su trojka. Nekad su dva protiv jednoga. A nekad ne znaš tko je uz koga, a tko protiv koga. Nekad je divno, nekad je urnebes."

Žive uglavnom lijepo, sve dok se ne moraju preseliti. Otići će daleko od svojih prijatelja. Neće imati vlastito dvorište, cvjetnjak, voćnjak, ni garažu. Živjet će u stanu namjesto u kući, u novom susjedstvu, među nepoznatom djecom, a Damir će morati i u novu školu. "Napokon, djevojčica je došla spuštena pogleda. Svi su se smjestili u automobil i krenuli za kamionom na novu adresu."

No ni to nije poteškoća koja se ne može prevladati.

Manje obični likovi u nastavku iste priče

U novom susjedstvu živi jedna više nego dvostruko manja obitelj: djevojčica s mamom. Mama se zove Tamara, a djevojčica Anja. Ona je završila prvi razred, ali nije krenula u drugi, jer je bolesna.

„Ona je jako dobra djevojčica. I bolesna je. Za-zapravo nije više. Bila je u bolnici. Tata, to je jako kompilikoplimi-cirano.“

Anjina bolest je jedna od najtežih. Liječenje je dugotrajno i iscrpljujuće. Anji je operirana glava, vrlo je slaba i ne vidi. U vrijeme kada je bila bez kose, nosila je zgodan rubac s bubamarama. Katarina ju je fotografirala i tada i kasnije, kad je kosa nanovo narasla. Cijela Katarinina obitelj, uključujući i baku, učinila je za bolesnu djevojčicu još mnogo više...

Slični, a opet drugačiji likovi u filmu

Jedan od najljepših filmova koje sam u životu gledala napravio je Juraj Lerotić. Film ima naslov Onda vidim Tanju. Mama te Tanje ima istu strašnu bolest kao i mala Anja iz Sonjine knjige.

Također, kao i u romanu, u ovome filmu postoji jedan Željko. Samo što ovaj nije još ničiji tata. Ima 16 godina i brata Luku. Njihova mama je u bolnici s Tanjinom. Dolazeći u posjete, djeca se upoznaju i Željko se zaljubi u Tanju. Na mame, naravno, nisu zaboravili.

U filmu nema marame s bubamarama, ali još neke sličnosti s knjigom jamačno postoje. Knjigu pročitajte, a film pogledajte:


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.