Kolumne

četvrtak, 27. rujna 2018.

DHK | Predstavljamo: "Sjena brončanog štakora" Mladena Kopjara


Mladen Kopjar, autor Čokoladnih godina, duhovitog djela suvremene dječje književnosti, napisao je autentično djelo za mlade kojemu je polazište legenda zagorskoga kraja, roman Sjena brončanog štakora.

Mlinarevo je idilično i slatko mjestašce, ali ne i noću. Nataša je hrabra djevojka s trinaest pjegica i jednim ožiljkom na licu. U pepelu seoskih legendi skrivaju se mnoge tajne.

Roman Sjena brončanog štakora započinje duhovitim razgovorom između četrnaestogodišnjih protagonista upućujući na uobičajene tinejdžerske motive (ljubav, roditeljsko nerazumijevanje, socijalni problemi…), ali ubrzo Mladen Kopjar sa svakodnevnih svevremenskih i onih aktualnih problema današnjih mladih skreće u sferu okultnoga i mističnoga, brišući granicu između zbilje i iluzije, što je trenutačno među mladom čitateljskom publikom vrlo popularno.
Kako su polazište legende zagorskoga kraja, djelo zadobiva ugođaj zavičajne autentičnosti čemu pridonosi i lokalni govor u dijalozima. ~ Dubravka Težak

Mladen Kopjar rođen je 1975. u Zagrebu, gdje je završio studij prava i bibliotekarstva. Radio je u obje struke i pisao za dnevne novine, a danas je samostalni umjetnik.  Objavljuje dramske i prozne tekstove za djecu i odrasle, te prevodi s engleskoga jezika. Napisao je devet knjiga za djecu i mlade: Trenutak s Tanjom (2004.), Čokoladne godine (2006.), Šifra kineske kornjače (2008.), Žganci od vanilije (2009.), Ljubav, padobranci i izvanzemaljci (2009.), Autobus za Mjesec (2009.), Zvjezdanin prah (2012.), Poštanski Marko (2014.) i Suze za pingvine (2014.). Za najmlađe čitatelje napisao je slikovnice Dinosaur Cvjetko (2010.) i Plamenko u lovu na mamuta (2011.). Živi i radi u Varaždinu. Mladen Kopjar je Čokoladne godine objavio u izdanju Naklade Ljevak 2016. godine.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.