Kolumne

utorak, 14. kolovoza 2018.

Gostovanje pjesnika Enesa Kiševića u šibenskom Azimutu


U četvrtak, 16. kolovoza u 20 sati, u klubu Azimut u Šibeniku održat će se književna večer s pjesnikom Enesom Kiševićem.

Enes Kišević, pjesnik i dramski umjetnik, u svojoj je dugogodišnjoj glumačkoj karijeri nastupao u predstavama najpoznatijih redatelja, ponajviše na Dubrovačkim ljetnim igrama i u zagrebačkom teatru ITD, što dovoljno govori i o njegovoj neponovljivoj izvedbi vlastitih pjesama. Dobitnik je značajnih književnih nagrada, a onu najvrjedniju dobio je od generacija mladih i starih čitatelja koji su odrastali uz njegove pjesme. Autor je dvadesetak knjiga poezije, a pjesme su mu prevedene na engleski, arapski, njemački, slovenski, talijanski, turski, mađarski… Kiševićeve pjesme nasmijavaju, vesele, smiruju, opominju i pohvaljuju. One nadilaze sve podjele i razlike, neprestano podsjećajući na univerzalnost i jednakost svega u svemiru, što kod njega uključuje i prirodne pojave i sva bića u njemu, a ne samo ljudska stvorenja. Riječ je, podsjetimo, o jednom od najčitanijih pjesnika Balkana, sastavljaču zbirki malih i velikih ljepota svijeta koje su se filtrirale u stih.

Književno će se druženje održati na otvorenom, u hladu livade pred Azimutom, i to u suton jer je upravo tada Nikola Tesla prvi put došao na ideju o izmjeničnoj struji! Naime, okosnicu ovog susreta čini Kiševićev sonetni vijenac „Dar Nikoli Tesli“ koji progovara o povezanosti čovjeka, prirode, umjetnosti, energije stiha, svjetlosti i ljepote, odnosno dubinskoj povezanosti svih bića na svijetu i znanstvenih otkrića.

A poeziju i znanstvena otkrića u četvrtak spajaju upravo Kišević i Tesla. Pjesnikov se nastup u Šibeniku povezuje s programom obilježavanja 123. obljetnice puštanja u rad javne rasvjete u Krešimirovom gradu koje se dogodilo 28. kolovoza. Štoviše, ove se godine navršava 75. godišnjica Tesline smrti što je dodatan razlog da se ova dva datuma povežu u jedinstvenom događanju. Dan poslije, 17. kolovoza, Kišević nastupa i na manifestaciji „Kistanjski zalasci sunca“ u okviru projekta zagrebačke Prosvjete „Duga iznad Krke“, a planiran je i posjet grobu Tesline sestre Angeline koja je sahranjena u Kistanjama.

Tesla je rekao: „Smrt ne postoji! Nijedan čovjek koji je postojao, nije umro. Pretvorili su se u Svjetlost i kao takvi postoje i dalje.” Isprepliću se dakle slična viđenja svijeta u životnim djelima ova dva mislioca i koja nedvojbeno pripadaju istoj zraci te svjetlosti. Za kraj još napomenimo da će s Kiševićem u četvrtak navečer razgovarati šibenska pjesnikinja Maja Klarić čije stihove domaća publika već dobro poznaje.

https://www.facebook.com/fotopoetika/

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.