Kolumne

petak, 8. lipnja 2018.

3. Festivala putopisa – Verse u Puli


vrijeme: 08.06.2018. - 09.06.2018.
mjesto: Pula

Treće izdanje Festivala putopisa – Verse, čije su idejne začetnice i autorice setre Marijana Valić  i Vanja Valić, od 8. do 9. lipnja u Puli ugostit će istaknute i nagrađivane autore, književnike, povjesničare, filmske kritičare i putnike. Miroslav Bertoša, Zoran Roško, Ivana Vareško, Dražen Ilinčić, Bruno Kragić i Milan Rakovac sudionici su trećeg izdanja Festivala.

Verse - Festival putopisa zamišljen je kao susret ispunjen intelektualno „opuštenim“, pomalo improviziranim pristupom tematici raznih sadržaja, daleko od akademske ukočenosti i profesorske egzaktnosti. Na osebujan način festival interpretira intelektualnu avanturu putovanja i putopisnog žanra kao književnog motiva. Spaja dimenzije prostora i vremena u nerazdvojnu cjelinu.

Žanrovski izravno naglašavamo putopis i putovanje kao takvo, ali da, priklanjamo se povijesnom razdoblju. U konačnici kroz interpretaciju spajamo klasični stil sa modernističkim. Verse su upravo takvim pristupom stvorile prepoznatljivo ‘lice’. Idejno polazište temeljile smo na praksi istovremene prisutnosti prošlosti i budućnosti.
Od 8. do 9. lipnja 2018. kroz autentičan i zavodljiv način govorit će se o krajevima koje otkrivaju putopisci i pisci, slijedit će se riječi pisca – putnika, kretat će se stazama spoznaje i sebe i drugih.

U eri supermoderniteta, kada možemo otići bilo gdje, kuda doista krećemo? Za čime tragamo? Kojim načinima osvajamo prostore i jesu li ti prostori uvijek ipak samo intimni? Krećemo li se ikada dalje iz vlastite sobe? U vremenu kada su granice intimnog i javnog posve izmiješane, kada svoju novu točkastu posteljinu preko društvenih mreža nudimo strancima za jedan lajk, kada živimo u 4k dimenziji i ne poznajemo stvarnost ako je nisu zabilježili naši pametni telefoni, kada u potpunosti  živimo svoje interaktivne samoće, tematsku okosnicu ovogodišnjeg putovanja čini „Putovanje po mojoj sobi“, naslov preuzet iz kultnog djela Xaviera de Maistre iz 1794. god. Njegov mikro i makrokozmos, nekoliko stotina godina kasnije, ocrtava duh i naše epohe.

U ovogodišnjem izdanju Festival se izmaknuo iz očekivanih prostora. Za mjesto glavnih lokacija naglašava popularizaciju spomen - soba, kroz simbiozu s kulturnim i povijesnim prostorom.  Programski koncept poistovjećujem se s ‘utočištem’ u kojem prostor doživljavamo kao scenu na kojoj ljudi oživljavaju i otkrivaju djelove sebe i drugih.  Veliku ulogu u kreiranju ovogodišnjeg koncepta imala je Vlatka Kolarović. Njezinim prijedlogom Festival koristi lokaciju - Hotel Riviera i po prvi puta da neki festival održava dio programa u hotelskoj sobi, sobi u kojoj je upisana povijest.

Prvi dan Festivala počinje u petak, 8. lipnja u 20.00 sati u spomen sobi Antonia Smareglie. Miroslav Bertoša predstavlja jedno drukčije „putovanje“: ono argentinskog pisca Julia Cortázara koji je pedesetih godina u svojoj sobi na posljednjem katu zgrade u Calle Lavalle u Buenos Airesu napisao jedinstvenu knjigu o svojim imaginarnim šetnjama s engleskim romantičnim pjesnikom Johnom Keatsom. Riječ je o  prvom predstavljanju toga Cortázarovog djela u Hrvatskoj. Ovaj Cortázarov osebujni esej u potpunosti se uklapa u Festival putopisa (motivom Putovanja po mojoj sobi Xaviera de Maistrea) jer čitatelju omogućuje da, sjedeći u fotelji, luta mjestima u kojima su svoje kreativne trenutke ostvarivala obojica „šetača“.

Iste večeri, u galeriji Makina, u 21.00 sati slijedit će panel razgovor Digitalni horizonti. Gosti Zoran Roško i  Ivana Vareško tematizirat će o dvije krajnosti našeg vremena. O nekim novim putnicima koji otkrivaju svijet. Što se nalazi u procjepu između digitalnih i analognih pustolovina? Gdje ostavljamo jednog sebe i postajemo netko drugi?

Među svim putovanjima na koje čovjek u svom životu može poći, putovanje unutar sebe, u svoje misli, osjećaje i doživljaj okoline, zasigurno je među najčudesnijima. Osobito ako je ljudsko biće samo po sebi posebno. O tome govori francuski dugometražni dokumentarni film Posljednje vijesti iz svemira (Dernières nouvelles du cosmos) u režiji cijenjene Julie Bertuccelli koja je za ovaj svoj rad nominirana za francusku nacionalnu filmsku nagradu César.

U suradnji  s Francuskim Institutom u Hrvatskoj u Kinu Valli, u subotu, 9. lipnja u 19.00 sati. prikazat će se istodobno dirljiv i snažan, misaon i realističan film. Prikaz je to svakodnevice Hélène Nicolas koja od rane mladosti zbog autizma živi u vlastitom svijetu. Svojim aktualnim dokumentarcem ponovno pokazuje izniman senzibilitet za filmsko uprizorenje onog najosjetljivijeg i najsnažnijeg u ljudskom životu: spoznavanju samoga sebe.

U svojoj završnici , Verse u subotu s početkom u 21.00 sati, na terasi Hotela Riviera održat će panel diskusija Soba s pogledom. O sjaju i bijedi filmskog glamura, o putovanjima na koja krećemo fikcijom, ali i stvarnim filmskim pričama koje Hotel Riviera može ispričati, razgovarat će Milan Rakovac, Dražen Ilinčić i Bruno Kragić. Osim panel razgovora, u sobi 209 projicirat će se tri dokumentarna filma iz arhive Pulskog filmskog festivala: Soba 60 (2013.), Biografija Festivala 1954-1978 (1978.-1979.) i Do viđenja u Puli.

Moderatorica panel diskusija bit će Vlatka Kolarović. Dizajner vizualnog identiteta i grafičkog oblikovanja je Dražen Tomić.

Facebook event

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.