Kolumne

ponedjeljak, 30. travnja 2018.

8. Dani Ivana viteza Trnskog


vrijeme: 03.05.2018. - 05.05.2018.
mjesto: Novigrad Podravski, Virje, Koprivnica

Dani Ivana viteza Trnskog od 3. do 5. svibnja održat će se po osmi puta. U trodnevnom dinamičnom programu u čast prvog predsjednika Društva hrvatskih književnika slavit će se književna umjetnost u Novigradu Podravskom, Koprivnici i Virju.  

U školama u Novigradu Podravskom i Virju gostovat će književnik iz Preloga Božidar Glavina. On je prošle godine objavio prvu kajkavsku slikovnicu naslova Mišeki koju će tom prilikom predstaviti djeci. Kajkavska slikovnica Mišeki doživjela je veliki uspjeh u sjeverozapadnim kajkavskim krajevima, te je već doživjela brojna uprizorenja. Prvo predstavljanje Mišeka u Podravini održat će se upravo za Dana Ivana viteza Trnskog i to premijerno u Novigradu Podravskom.

Koprivnica će u petak 4. svibnja ugostiti poznatu Koprivničanku sa zagrebačkom adresom, ambasadoricu hrvatske književnosti u Hispano svijetu, Željku Lovrenčić. Željka će se koprivničkoj publici predstaviti knjigom kritika Književnosti predana u kojoj su zastupljeni prikazi brojnih podravskih autora.

Nakon nje predstavit će se knjiga prošlogodišnje dobitnice nagrade Ivan vitez Trnski, Nikol Bali, naslova Tetovirana stvarnost. Njena zbirka pjesama zasigurno će, kao uostalom i većina ostalih dobitnika nagrade Trnski, ostaviti značajniji trag u podravskom književnom univerzumu. Nikol piše o ljubavi, temi staroj gotovo kao sama ljudska civilizacija, no na sebi svojstven, jedinstven i zanimljiv način.

U subotu će se u Novigradu Podravskom održati književna radionica koju će voditi čuvena podravska spisateljica Božica Jelušić. Zainteresirani se još uvijek mogu javiti organizatorima radi sudjelovanja, ostalo je slobodno još nekoliko mjesta.

Glavni program održat će se u večernjim satima s početkom u 18 sati u Vatrogasnom domu u Novigradu Podravskom. Tu  valja posebno istaknuti kako će se tom prilikom ugostiti učenici OŠ Ivan vitez Trnski iz Nove Rače koji će također sudjelovati u programu. Na ovaj način književna manifestacija direktan je povod njegovanju veza između dva Trnskijeva zavičaja te ujedno vrijedna inicijativa kulturne suradnje između Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Na kraju večeri, kao i svake godine, proglasit će se pobjednik natječaja Ivan vitez Trnski za najbolji neobjavljeni rukopis mladog autora. Pobjednica ovogodišnjeg natječaja, Maša Virag, tom prilikom će primiti nagradu u obliku povelje, dok će ona u obliku knjige biti iduće godine.

Plakat / program manifestacije

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.