Kolumne

petak, 9. veljače 2018.

Naklada Ljevak | Ivana Hebrang Grgić: Kratka povijest knjižnica i nakladnika


Knjiga služi kao priručnik koji će čitatelju dati jednostavan i kritički pregled razvoja knjižnica i nakladnika kroz povijest, počevši od izuma pisma do 21. stoljeća...  

Na temelju opsežne literature (više od 200 jedinica) napravljen je pregled područja te su izrađeni grafički prikazi koji ilustriraju i sintetiziraju statističke podatke iz literature.

Čitatelj se, osim same knjige, može koristiti i tehnologijom za očitavanje QR kodova koji poveznicama proširuju i nadopunjuju sadržaj knjige (npr. digitalizirani stari rukopisi). Uz knjigu je izrađena i aplikacija za mobilne uređaje koja kratkim pitanjima u obliku kviza omogućava ponavljanje i razumijevanje sadržaja. Kako čitatelji koji se ne koriste mobilnim tehnologijama ne bi bili zakinuti, u knjizi se nalazi popis svih pitanja.

'Kratka povijest knjižnica i nakladnika Ivane Hebrang Grgić izvrstan je povijesni pregled napisan u dobroj tradiciji pisaca hrvatske, kao i inozemne kulturne povijesti, kao što su primjerice Aleksandar Stipčević ili Martyn Lyons. Takva kulturnopovijesna praksa ciljano, kronološko–problemski, i ukazuje, i analizira, i opisuje kako glavne razvojne smjernice određenih razdoblja tako i pojave dugoga trajanja karakteristične za povijest kulture i društva.

Knjiga donosi nekoliko metodičkih novosti koje proširuju tiskani tekst i povezuju ga s elektroničkim izvorima upotrebom mobilnih uređaja bliskih novim generacijama čitatelja. Tekstu su dodani QR kodovi koji čitatelje povezuju s digitaliziranim izvorima, omogućuju detaljnije istraživanje i na svojevrstan način obogaćuju čitateljsko iskustvo. Pomoć, ali i izazov čitateljima je i aplikacija koja kroz kviz omogućuje ponavljanje i savladavanje sadržaja. Znanstveno utemeljena, a istodobno esejistički razigrana, knjiga Ivane Hebrang Grgić svojom čitkošću i izuzetnom zanimljivošću teme, te dodanim QR kodovima i aplikacijom bit će privlačna znanstvenoj i akademskoj zajednici, kao i širemu čitateljstvu.'Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.