Kolumne

nedjelja, 7. siječnja 2018.

Snježana Akrap-Sušac | Barcelona – „dvaput sam umra“ od ljepote


Katalonija.Barcelona.

Prva smrt od ljepote : Sagrada Familia – arhitektonski genij Antonio Gaudi.Gledam je sa svih strana i sjetih se Matoševa stiha : „ Misliš : usred jave procvjetao san“.

Druga smrt od ljepote: Palau de la Musica Catalana – arhitektonski genij Antonio Gaudi ; savršena građevina.

Nakon dvije smrti, krećem u život koji buja na svakom koraku ovoga prekrasnoga grada.

Dolazim polako k sebi ispijajući kavu u najslavnijem parku – Parc Guellu, a projektirao ga je, pogađate, A. Gaudi. Sve što je Gaudi zamislio i ostvario, toliko je lijepo, da mogu samo reći da je jedan od velikana koji su zadužili čovječanstvo!

Šećem glavnom ulicom – La Ramblom. Živopisna,duga ulica puna turističkih atrakcija: ulični plesači, pjevači, žongleri,,,suvenirnice  (radije kupujte u manjim ulicama, puno je jeftinije).

Skrećem u uličicu koja vodi do tržnice.Za osvježenje nude se razni prirodni sokovi, očišćeno i isjeckano voće u zatvorenim zdjelama... Ono što ne biste trebali propustiti je paella u jednom od dva neugledna restorančića na toj tržnici - sočna, prepuna morskih plodova.

Za razliku od restorana koji izgledaju lijepo, ali nude nešto suhonjavo i neukusno, ovo je „praznik za nepce“ za samo desetak eura.

Ljepota na svakom koraku.Srednjovjekovna jezgra grada, Gotička četvrt, nezaobilazno je mjesto svih turista. Njezina je najljepša građevina impresivna katedrala.

Odlazim u četrdesetak kilometara udaljen Figueras, rodno mjesto slikara u čija se djela zaljubih još kao srednjoškolka. Polovicu umjetnina poklonio je rodnom mjestu, a drugu Madridu. Istim ovim ulicama hodali su Dali i njegova Gala. Dugo sam se zadržala u muzeju, ali vrijeme proleti na ovakvim mjestima. Nakon kavice slijedi povratak u Barcelonu. Miroa i Picassa ostavljam za sljedeći put.

Ipak, žena sam i ne mogu odoljeti vrlo maštovitim španjolskim kreatorima. Nekoliko  „krpica“ učinile su me još zadovoljnijom.

Za obične smrtnike preporučujem takve uličice kojih je bezbroj.

Ljudi – veoma ljubazni i, kao što sam saznala, sačuvali su obitelj, veoma su privrženi jedni drugima, osobito starijim članovima. Prema strancima ljubazni i susretljivi.

Imaju duha i izuzetan osjećaj za humor, što zna svatko ako makar malo poznaje njihovu kinematografiju ili književnost.

Neću staviti točku na ovu “putositnicu“. Samo ću pozdraviti njihovim: “Hola!“

Barcelono, vidimo se...

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.