Kolumne

utorak, 12. prosinca 2017.

Ninoslavu Kuncu nagrada za životno djelo 'Andrija Maurović'



Ninoslav Kunc ovogodišnji je dobitnik nagrade „Andrija Maurović“ za životno djelo na području hrvatskog stripa, koju dodjeljuje udruga „Art 9“ iz Zagreba.

Ninoslav Kunc (r. 1957. u Zagrebu) je stripove  počeo objavljivati još kao devetnaestogodišnjak u tada tek pokrenutom omladinskom listu „Polet“, a otad do danas se tom profesijom u kontinuitetu bavi, ostvarivši u minula četiri desetljeća jedinstveni  opus u stripu, opus koji je u crtačkom i vizualnom izričaju, te u scenarističkoj  ingenioznosti  i humornim karakterom toliko prepoznatljiv, odnosno originalan da je teško i zamisliti da će imati svog ili svoje nastavljače.

Na početku svog bavljenja stripom Ninoslav Kunc je bio član danas kultne grupe „Novi kvadrat“, a iz tog vremena  potječe i njegov najpoznatiji  strip-lik Sjena, koji će kasnije doživjeti brojne dramarurške inovacije, među kojima  je najvažnija serija u kojoj će se Sjena na početku 90-ih godina prošlog stoljeća za vrijeme rata priključiti obrani domovine i pretvoriti se u antiratni strip.

Neovisno od svoje izvrsnosti, Sjena je, međutim, tek djelić bogatog opusa Ninoslava Kunca, u kojem se prožimaju i humor i angažiranost i empatija, a kojeg su čitatelji mogli pratiti na stranicama omladinskog tiska  („Polet“, „Studentski list“, „Laus“, „Pitanja“, „Mladost“, „Mladina“), dječjeg tiska („Modra lasta“, „Smib“, „Matka“), strip-revija, političkih tjednika („Danas“, „Slavonski magazin“)...     

Odluku da Kunc dobije 2017. nagradu „Andrija Maurović“ je donio stručni žiri Udruge „Art 9“ u sastavu Nedeljko Dragić, Željko Lordanić, Tihomir  Mraović, Veljko  Krulčić i Raul Švarc.

Nagrada „Andrija Maurović“ tradicionalno se dodjeljuje od 2009. godine, u međuvremenu je prerasla u najvažniju nagradu u hrvatskom stripu, a njeni dosadašnji dobitnici su bili: Mladen  Bjažić, Julio Radilović, Borivoj Dovniković, Žarko Beker, Nedeljko Dragić, Oto Reisinger, Rudi Aljinović i prošle godine Željko Lordanić.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.