Kolumne

petak, 17. studenoga 2017.

„Priče iz Vukovara“ Pere Eranovića potresle i oduševile brojnu kaštelansku publiku


Emotivnom izvedbom jednosatne monodrame “Priče iz Vukovara”, mladi splitski glumac Pere Eranović je u četvrtak navečer u Kino dvorani „Sv. Juraj“ u Kaštel Sućurcu brojnu publiku, i to najviše onu mlađu – učenike Osnovne škole kneza Mislava – uspio uključiti u aktivno sudjelovanje u predstavi i pritom ih „prikovati“ za sjedala.




Eranović je kaštelanskoj publici vjerno dočarao strašne događaje koji su se zbivali u studenom 1991. g. u Vukovaru, postavši na sat vremena Siniša Glavašević, vukovarski ratni izvjestitelj, koji je iz podruma slao izvješća o razaranju grada, o ranjenima i poginulima, hrabrosti hrvatskih branitelja, o nemoći i razmišljanju ljudi koji su se našli u središtu rata, pritom sve protkavši autorskim pjesmama (Eranovićevim) i Glavaševićevim razmišljanjima – kratkim pričama o djetinjstvu, životu, igri, prijateljstvu i ljubavi.

Iskrenom i promišljenom izvedbom monodrame, Pere Eranović je i ovom prilikom uspio publiku uvući u prestrašne trenutke hrvatskog grada heroja - Vukovara, natjeravši gledatelje pritom na zajedništvo, grljenje, veselje, tugovanje, ali i promišljanje o miru i ljubavi te ratu i svemu što isti donosi.

Kaštelanska publika, među kojom su bili i gradonačelnik Grada Kaštela Denis Ivanović, dogradonačelnici Jadranka Matok Bosančić i Grgica Benutić, brojni učenici OŠ kneza Mislava s učiteljima i profesorima, djeca iz Udruge „Sv. Jeronim“ te Eranovićeva majka Jelena - Peru je nagradila ogromnim pljeskom, na što je on odgovorio kako je iscrpljen izvedbom, ali i sretan što je još jednom uspio postići interakciju s posjetiteljima, poslavši pritom antiratnu poruku – poruku ljubavi.

Predstava je diplomski rad Pere Eranovića, člana ansambla drame HNK Split, a njenu izvedbu za Kaštela organizirala je Gradska knjižnica Kaštela u sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju, koji Hrvatska udruga Benedikt organizira već šestu godinu zaredom i u koju se svake godine uključuje sve više gradova.

Fotografije: Ante Majić, Portal Grada Kaštela

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.