Kolumne

petak, 3. studenoga 2017.

Damir Vujnovac – putopisac velikog srca gostovao u Gradskoj knjižnici Kaštela




U organizaciji GKK, u sklopu „Mjeseca hrvatske knjige 2017.“ u odjelu GKK u Kaštel Gomilici Varaždinac Damir Vujnovac održao je zanimljivo i inspirativno predavanje o narodu Saharawi, koji posljednjih četrdeset godina živi u izbjeglištvu i sanja o povratku u svoju domovinu - Zapadnu Saharu.

Nakon prvog posjeta Sahari, kamo je krenuo kako bi sudjelovao u humanitarnom Saharskom maratonu - koji se održava u izbjegličkim kampovima Saharaca u zapadnom Alžiru s ciljem skretanja pozornosti javnosti na problem Zapadne Sahare – Damir Vujnovac ponovno se zaputio u Saharu, ali ovaj put s još dvojicom Hrvata.

- Prijateljski i vedri duh tih ljudi, a prvenstveno djece, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim - istaknuo je Vujnovac, koji je tijekom skoro dvosatnog druženja posjetiteljima približio svakodnevni život Saharaca, koji žive od humanitarne pomoći usred pustinje, bez pitke vode i u teškim vremenskim uvjetima. Naime, kako cigle za izgradnju kuća proizvode od pustinjskog pijeska, ako padne kiša, koja inače rijetko pada – ostanu bez domova.

Damir Vujnovac napomenuo je i kako ovaj narod, unatoč svim tegobama, ni nakon 40 godina života u izbjeglištvu, nije napustila pozitivna energija i životna radost te želja za stjecanjem znanja, što dokazuje i njihova visoka pismenost.

Vujnovac je predstavio i hvalevrijednu inicijativu „Saharawi - dječji glas iz Sahare“, koju je pokrenuo s ciljem čuvanja pisane dječje riječi Saharaca. Prikupivši dječje radove iz škola u kampovima i pripremivši ih za tisak u trojezičnom (arapski - hrvatski - engleski) izdanju, dao je tiskati knjigu, koju im je poklonio pri ponovnom posjetu. Damir Vujnovac nastavlja s daljnjim inicijativama za pružanje pomoći Saharcima, pri čemu se većini projekata priključuju i brojne institucije u Hrvatskoj.

Vezane objave:
🌐Putopisno predavanje „Glas iz Sahare“ Damira Vujnovca



Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.