Kolumne

utorak, 3. listopada 2017.

Gordana Malančuk | Piotr Pazinski - Pansion


Radnja romana započinje povratkom mladića u rodno mjesto, u pansion gdje je živio odmalena.

Već na početku nam opisuje interijer i eksterijer objekta kakvo je bilo nekada, i kakvo je sada. Taman kada sam pomislila da će se nastaviti, pomalo, melankolični opisi, susrela sam se, i sa stanovnicima pansiona. To su, također, isti stanovnici kao i onda, samo malo stariji, i pomalo luckasti što romanu daje određenu dozu humora. Kako se radnja romana odvija saznajem tko su oni, i zašto je glavni protagonist romana otišao. Neki su se vratili, ali većine više nema. Roman se pretvorio u svojevrsnu odu preživjelim Židovima nakon Holokausta.

Unatoč svemu, autor nam daje na znanje kako je glavnom liku djetinjstvo provedeno ovdje, bilo izuzetno sretno razdoblje života. Sada me samo mučilo pitanje "zašto se vratio?", jer i dalje je nastavio prebirati po sjećanjima dozivajući svoje stare prijatelje, i pomlađujući starije... A onda sam shvatila.

Prekinute niti života, bilo ratom ili nekom drugom tragedijom, ne možemo sastaviti negdje drugdje, s nekim drugim ljudima. Čovjeku je svojstveno da se vrati na "početak". Na mjesto gdje su mu uništili život, a srce pokidali u tisuće dijelova. Pa, iako se razbijeno može sastaviti i zalijepiti, rezovi su vidljivi, a ožiljci će zauvijek biti dio nas! Na nama je, hoćemo li dozvoliti da nas tragedija preuzme ili ćemo se boriti, zacijeliti da možemo nastaviti živjeti, ili, u miru umrijeti?

Voljela bih da ne mogu, ali mogu se poistovjetiti s protagonistom romana, tako da sam osjećala cijelu lepezu osjećaja; od sreće u djetinjstvu, do nostalgije za nekim davnim minulim vremenima. Koračajući njegovim sjećanjima, i moja su mene stizala. Ali, za razliku od romana u kojemu se u jednom trenutku miješaju san i java, ja još stojim tu na mjestu s pitanjem "što bi bilo da je bilo?" jer iako sam se vratila kući, domu svome više nikada!

*"I dok smo ostavljali ruševine za sobom, u ruševine smo se pretvorili mi sami!" – citat iz, dosada, neobjavljenog romana nepoznatog autora.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.