Kolumne

srijeda, 4. listopada 2017.

FRIKK – sve na jednom mjestu za kulturnjake


U Virovitici je odnedavno pokrenuta ozbiljna udruga pod nazivom FRiKK (Film, radio, kazalište i književnost) koja djeluje pod sloganom:  „FRiKK je ono što vam treba Omogućavamo vam da kod nas stvorite ono najbolje od umjetnosti i kulture. Naša je suradnja mjesto na kojem možete izraziti svoju slobodu i kreativnost.“ Novoosnovana udruga ima za cilj okupljanje umjetnika iz područja filma, radiofonije, književnosti i kazališta te njihovo povezivanje u ostvarivanju i jačanju kulture u RH i svijetu. Robert Roklicer, poznati književnik, dramaturg i glumac, koji je na Skupštini jednoglasno izabran za predsjednika FRiKK-a, kaže da je zajedno s nekolicinom svojih kolega osmislilo strategiju kako "kulturnjaci" mogu pronaći - sve na jednom mjestu.

Roklicer postavlja pitanje: „Zašto bi jedan književnik tražio nakladnika, redatelj snimatelja, radijski voditelj bio bez zanimljivog sugovornika ili predstava bez dobrih glumca?“ Stoji činjenica kako  postoje različite umjetničke udruge (DHK, HDFD, HUR, HDP...), ali one uglavnom okupljaju umjetnike koji djeluju unutar istog kruga. Ali što kada književnik, s novim neobjavljenim rukopisom, traži nakladnika? Ili što ako isti pisac želi svoj tekst pretvoriti u radio roman ili kazališnu predstavu? Redatelji uvijek traže glumce, statiste, snimatelje, scenografe, dramaturge... FRiKK svima sada to omogućava kroz jedinstvenu Bazu podataka koju će svaki član udruge imati na raspolaganju!

Da su FRiKK-ovci ozbiljni u svojoj namjeri, jasno kazuje i podatak da su se odmah priključili i brojni profesionalci iz područja kulture i umjetnost: Kristijan Milić (filmski redatelj nagrađen sa čak 18 Zlatnih Arena za svoje filmove), Saša Drinić (radijski urednik), Božica Brkan (književnica i novinarka),  Maja Gregl (dramaturginja na HRTV-u) i brojni drugi. FRiKK je već krenuo sa svojim djelovanjem pa je tako angažirao bjelovarskog glumca Antuna Tudića koji će 07. ovog mjeseca u 12  sati, u Zagrebu, Pod starim krovovima, u Basaričekovoj ulici 9, govoriti stihove najboljih svjetskih pjesnika.

Već od idućeg tjedna, planiraju se programi kao što je izložba stripa, književne tribine, nakladništvo.. a sve u cilju da se povežu svi ogranci iz kulture i umjetnosti, kako bi „kulturnjaci“ lakše pronašli put u svom stvaralaštvu. (S.P.M)

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.