Kolumne

subota, 30. rujna 2017.

PS portal predstavio zbirku kratkih priča

„Pričam Svoju Priču“


Kada se nešto radi sa srcem i dušom, onda to naposljetku zasluži uspjeh. Promocija zbirke kratkih priča „Pričam Svoju Priču“ upravo je dokaz navedenom. Malu dvoranu Hrvatskog doma Petrinja posjetilo je 60-tak gostiju kojima su književni sadržaj donijeli ljudi koji uživaju u pisanoj riječi, a to su članovi redakcije PS-portala i autori čije su priče zastupljene u samoj zbirci.

Književnu večer otvorili su izvrsni Alf acoustic band pjesmom „House Of The Rising Sun“ grupe The Animals, a potom se publici obratio kolumnist i šef redakcije PS-portala Aleksandar Olujić (u krugovima PS-portala poznatiji kao kaplar) koji je pozdravio nazočne, te se ispričao fotografu Zdravku Turkulinu koji je zaslužan za izgled naslovnice zbirke, međutim malenim propustom nije naveden kao autor fotografije u samoj zbirci.
Uslijedilo je predstavljanje pisca Joze Nikolića, te njegove zbirke kratkih priča „Obezglavljene priče“ i zbirke aforizama „Razbacane misli„. Razgovor s autorom odradila je Tatjana Šaler – Olujić, a sam Jozo je ispričao kako se i zašto okrenuo pisanju, odnosno zašto to sve češće čini od kada je u mirovini. Predstavljanje njegovih radova dotaknulo je publiku koja je kimanjem odobravala Jozina objašnjenja.

Nakon iduće izvedbe predivne Antonije Kihalić i Alfovaca započelo je predstavljanje zbirke kratkih priča s 2. književnog natječaja PS-portala. Objašnjeno je kako je zbirka nastala iz potrebe za tiskanjem knjiga, jer u današnje vrijeme Hrvatska trpi propadanje izdavačkih kuća, a ujedno i iz potrebe da se otvori prostor svim domaćim autorima, afirmiranim ili neafirmiranim. Cilj je jednostavan, put ponekad trnovit, međutim uvijek ima onih koji će odvojiti vlastita sredstva kako bi se ugledalo svjetlo na kraju tunela. U ovom slučaju je potegnuo dr. Milenko Strižak. Nije dozvolio da zbirka zaživi u digitalnom obliku i riješio je stvar o vlastitom trošku. Toliko o ulaganju u kulturu i književnost od strane onih koji bi trebali ulagati.

Najljepši dio promocije bješe dodjela nagrada trima pobjednicama natječaja. Treće mjesto zaslužila je Mirela Ilić iz Rijeke, drugo Ivana Švragulja iz Petrinje, a prvo Gordana Majdak iz Zagreba. PS-portal je pobjednicama dodijelio priznanja za sudjelovanje na natječaju, darovao knjige „Kletva“ dr. Milenka Strižaka, „Tamna strana užasa“ Maria Lovrekovića, zbirku pjesama „Petrinjske staze“ s 1. književnog natječaja PS-portala, te zbirku „Pričam svoju priču“ koju su po propozicijama natječaja zaslužile. Prvonagrađenoj Gordani Majdak je posebnu nagradu, predivnu sliku u akrilu, dodijelila Sanja Bartolin, petrinjska slikarica koja je napravila čudo a ne sliku.

Autorice priča su ujedno pročitale svoje radove, a potom su Alfovci pokušali završiti večer savršenom izvedbom pjesme „Lost On You“, velikim hitom grupe LP, međutim u toj nakani nisu uspjeli. Publika ih je pozvala na bis, stoga je Antonija započela pjesmu „What’s Up“ grupe 4 Non Blondes. Činilo se kako bi se svirka mogla oteti kontroli, jer Leon Rokić (gitara), Franjo Ivišić (bass gitara) i Damir Prskalo (violina) doslovno rasturaju svojim izvedbama, ali na kraju su se svi gosti ipak uputili na okrjepu i čašicu razgovora uz grickalice i piće.

PS-portal je ponovno uspio, tiskao je knjigu, njezin ukoričeni oblik je zaživio. To naravno nije kraj, samo je vjetar u leđa, ulaganje u kulturu i dokaz da možemo postići sve što poželimo. Zadovoljne crte lica Mirele Ilić, Ivane Švragulje i Gordane Majdak, točnije svih okupljenih, su zapravo ono što se broji. Izvrstan nastup Alf acoustic banda je uspjeh. Nova prijateljstva, nove suradnje, novi poticaji na stvaralaštvo su uspjeh. Takav pristup stvara zdravo i pošteno društvo, pa tko god to primijetio ili moguće zanemario.

PS-portal se ovim putem zahvaljuje svim autorima kratkih priča, Hrvatskom domu Petrinja (Luci, Mićku, Vladi i svim djelatnicima), Jozi Nikoliću, Sanji Bartolin, Igoru Petriću, AMK knjižari i papirnici, Alf acoustic bandu, dr. Milenku Strižaku, Tatjani Šaler – Olujić, Draženu Suviću, Zdravku Turkulinu, te svim gostima.
PS-ovci idu dalje, stvaraju, pišu dobre priče, otvoreni su za sve i ostavljaju trag iza sebe.

Mario Lovreković – Lovra

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.