Kolumne

četvrtak, 20. srpnja 2017.

Promocija knjige poezije i kratkih priča Darije Lisenko | Časopis Kvaka na licu mjesta


U knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Zagreb,Preraovićeva 5, 20.7.2017. s početkom u 19,00 sati, pred brojnom publikom, prijateljima i ljubiteljima poezije, održana je promocije knjige poezije, poetskih izraza i kratkih priča mlade autorice iz Ukrajine, Nemam objašnjenja za ovo.

Zbirka "Nemam objašnjena za ovo" je knjiga koja uključuje moje cjeloukupno stvaralaštvo u "zagrebačkom" periodu, koji je trajao od 2014. do 2017. godine i koji završava ovog ljeta sa mojim odlaskom u Ukrajinu.

Knjiga uključuje pjesme, kratke prozne skice i priče. Posebnost ove knjige je da sam ujedno i ilustratorica ovog izdanja. Knjigu krase osam grafika nastalih specialno za zbirku i naravno naslovnica.

Daria Lisenko



Fotografija: Časopis Kvaka







Daria Lisenko
Fotografija: Časopis Kvaka


O radu Darije Lisenko govorili su:

Đuro Vidmarov - predsjednik Društva hrvatskih književnika, povjesničar, hrvatski politički dužnosnik i diplomat,
Marija Dejanović - autorica pogovora, mlada hrvatska pjesnikinja, studentica komparativne književnosti i pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu,
Jurij Lisenko - u osobno ime i ime Ukrajinskog veleposlanstva
Volodymyr Danylyuk - predstavnik ukrajinske štamparije KOLO, koja je omogućila tisak zbirke

Matija Janeš
- predstavnik izdavačke kuće Edicije Božičević, jedan od urednika zbirke, koji će ujedno i moderirati promociju zbirke.


Posebni gosti večeri bili su:

Maja Šiprak -  hrvatska pjesnikinja, autorica šest zbirki poezije,
Siniša Matasović - član Društva hrvatskih književnika, Matice hrvatske i zagrebačke pjesničke tribine Jutro poezije. Autor zbirke poezije "Sisak se uspješno pretvara da spava" i romana "Nećak",


Daria Lisenko razvila je specifičan, distinktivan stil koji je uklopiv u hrvatsku postmodernu književnost, ali se jednako tako i nadovezuje na ukrajinsku književnu tradiciju. Autoričin se stil ipak ne može svesti ni na jednu od ovih tradicija. Izričaj Darije Lisenko isključivo je njezin, obilježen je njezinim osobnim pečatom i izložen u ovoj knjizi kao u dnevniku-galeriji. Opremljeni lijepim ilustracijama i ispisani osobnim iskustvima, njezini zidovi svjedoče pokušaju da se stvarnost estetizacijom preobrazi, učini ljudskom. Iako je ova zbirka njezina knjiga, ona je otvorena čitatelju da uđe. A u trenu kad čitatelj to učini – možda unutra pronađe čitav svijet.

(iz pogovora Marije Dejanović)

Daria Lisenko rođena je 1992. godine u Kijevu u Ukrajini. Živjela je i školovala se u Kijevu, Beogradu i Zagrebu. Preddiplomski studij njemačkog i engleskog jezika završila je na Sveučilištu Taras Ševčenko u Kijevu 2013. godine, a diplomski studij njemačkoga jezika i književnosti i povijesti umjetnosti završila je u Zagrebu 2017. godine. Piše prozu i poeziju na hrvatskom i ukrajinskom jeziku. U koautorstvu s ocem objavila je zbirku pjesama Gle, ide svašta! 2002. godine, koja je doživjela i drugo izdanje 2014. Pobjeđivala je na nekoliko međunarodnih književnih natječaja, a osim pisanjem, bavi se i slikarstvom. Imala je nekoliko samostalnih izložbi u Zagrebu i Beču.

💬Slične objave: Predstavljanje zbirke pjesama, kratke prozne skice i priča Darije Lisenko "Nemam objašnjenja za ovo"

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.