Kolumne

petak, 14. srpnja 2017.

Nagrada Janko Polić Kamov – natječaj za najbolje književno djelo (proza, poezija, drama)


prijava: 26.07.2017.

Hrvatsko društvo pisaca ustanovilo je 2014. godine Nagradu Janko Polić Kamov za najbolje književno djelo (proza, poezija, drama) napisano na hrvatskom jeziku. Kriterij odabira prvenstveno je književna izvrsnost, međutim nagrada također promiče inovativnost, bilo u stilsko-jezičnom ili u tematskom smislu. Ove godine u izbor ulaze djela objavljena u razdoblju od 1.07.2016. do 30.06.2017. godine. Rok za predaju je 26. srpnja 2017.!

Prvi dobitnik Kamovljeve nagrade bio je Luka Bekavac za roman "Viljevo". Drugi dobitnik Kamovljeve nagrade bio je Marko Dejanović za roman "Karte, molim!". Prošle je godine Nagradu Kamov dobila Ivana Rogar za zbirku priča "Tumačenje snova".

Knjige (4 primjerka) šalju se na adresu Hrvatskog društva pisaca (Basaričekova 24, 10 000 Zagreb), a rok za predaju je 26.07.2017. (u slučaju dostave na adresu - od 9 do 14 sati).

Nagrada Kamov sastoji se od novčanog iznosa 10.000 kn i statue. Žiri (Nikola Petković, Boris Postnikov i Ivana Rogar) objavit će listu finalista u listopadu, a dobitnik/ca nagrade biti će proglašen/a 17.11.2017. godine – na Kamovljev rođendan.

Janko Polić Kamov jedan je od najznačajnijih hrvatskih autora i istinski začetnik hrvatske i europske književne avangarde. Njegovo je književno djelo izraslo iz političkog aktivizma, osporavanja postojećih struktura te književno-teorijskog antiesteticizma i nihilizma. Kamov je neosporivo bio inovator svog vremena. No, granice koje je Kamovljeva književnost rušila nekada, danas su drugačijeg tipa i kvalitete; neke možda više ne postoje, a neke nove postale su izazovi. Književna nagrada Janko Polić Kamov ističe simboličku vrijednost književnog stvaralaštva koje nije samo ogledalo duha vremena, već i njegov sustvaratelj i korak prema budućnosti.

Pravilnik natječajaIzvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.