subota, 7. siječnja 2017.

Zdravko Odorčić | Lijeva vrata


Pred maturu u srednjoj školi čekao je poziv na usmeni ispit. Glavu je naslonio na vrata osluškujući glasove iz zatvorene prostorije. Uljuljan tako u slušanje profesor matematike otvorio je vrata koja su se udarcem zaljepila za njegov nos. Istoga trenutak onesvješćen ispružio se hodnikom. Nije se pomicao u vlastitoj lokvi krvi koja mu je curila natečenim nosom.

Smušen nije položio ispit.

Stajao je pred vratima i promatrao njezina otvaranja i zatvaranja. Ova su se otvarala u lijevo. Nazvao ih je lijevim vratima.

Od tada bi uvijek zastajao pred vratima pitajući se otvaraju li se ona na desnu
ili na lijevu stranu.

Pri upisu na fakultet ušao je na desna vrata, ali u toj strci izašao je na lijeva vrata.
Svaku je godinu ponavljao, svaki je ispit polagao tri puta. U klubu je igrao košarku ali nije ulazio u svlačionice jer su sva vrata bila lijeva.
U finalnoj utakmici bio je najbolji igrač prvoga poluvremena ali je od treme dobio meku stolicu i uletio u toalet nevidjevši da su vrata lijeva. U zadnjim sekundama promašio je siguran pogodak i od tada se više nije bavio košarkom.

Ubrzo potom se zaljubio i isprosio mladu. Odlazeći po nju ispriječila su mu se lijeva vrata. Nije ih otvorio i nije se oženio.

Ubrzo potom napredaovao je u karijeri i postao jedan od glavnih direktora ali kada su ga imenovali prvim čovjekom firme morao je u ured ući na ukleta vrata.
Okrenuo se i više nikada nije došao na posao.

Odlučio je zaposliti se u tvornicu koja su proizvodila vrata i sposobnoću menagera ubrzo je tvornica proizvodila samo desna vrata.

Drugi puta se zaljubio u beskućnicu. Sijao je od veselja jer ona  nije  imala dom ni vrata.
Živio je godinama  s njom sretno sve dok ona nije jednoga dana dobila običnu virozu. Odveo ju je liječniku i nepažnjom uveo na lijeva vrata. Dobila je istog trena upalu pluća i dugo ležala u bolnici.
Izlaskom iz bolnice udala se za svoga liječnika.

Pred mirovinu odlučio se inatiti i namjerno ulaziti na lijeva vrata.
Hodao bi zgradama otvarajući sva lijeva vrata. Otvarao je vrata i na kućama.  I na krletkama.
I nije mu se ništa dogodilo.
Odlazeći u banku po prvu mirovinu samo se mirno spustio na koljena i nestao iz svoga mlitavog tijela.
Otvorivši oči ugleda bijele oblake na kojima su stršila vrata pakla i vrata raja.
Lijeva.

Nema komentara :

Objavi komentar