Kolumne

četvrtak, 5. siječnja 2017.

Sonja Smolec | Daria Keršić: Moć Albiura


Roman mlade spisateljice Darie Keršić „Moć Albiura", prvi je dio serijala Alburiana i definitivno je književno osvježenje u poplavi romana po sistemu copy/paste fantasy tematike. Premda je danas teško napisati nešto o čemu se već nije pisalo a da to, u silnoj želji mladog spisatelja ili spisateljice, ne bude isuviše slično već razvikanim romanima svjetski poznatih spisatelja (ili našim domaćim), čime djelo gubi na originalnosti i vrijednosti, Daria je veoma uspješno uspjela napraviti odmak od svega navedenog i izbjegla zamku u koju upadaju mnogi neiskusni početnici. 

Očito je da se radi o autorici koja je pročitala itekako mnogo kvalitetne literature i iz nje sakupila potrebna znanja koja su je dovela do toga da i sama postane spisateljica a da je pritom ostala svoja, već i da ima mnogo općeg znanja.

Radnja romana „Moć Albiura" dešava se na domaćem terenu, dakle, nije lutala po izmišljenim svjetovima ili stranim zemljama, što joj daje još jedan veliki plus – sposobnost biti sada i ovdje i u poznati ambijent gdje je rođena, smjestiti radnju čiji likovi i njihova imena su vrlo promišljeno birani.

Tema koja se ne može izbjeći je vječita borba doba i zla. No, i ta borba je veoma dobro upakirana u likove koje susrećemo već na samom početku knjige. To su ljudi iz našeg svakidašnjeg života (koji to zapravo i nisu) i daje nam jednu pomalo zastrašujuću sliku stvarnosti. Autorica nas na vrlo suptilan način uvodi u radnju i upoznaje s likovima s kojima ćemo se ubuduće susretati. 

Moja primjedba, vjerojatno i jedina, je velik broj likova koje je ponekad, zbog njihovih imena, malo teže slijediti. Ovime ne dajem autorici primjedbu što se tiče imena likova. Naprotiv. No, radnja, da bi bila aktivna ovako kako je, vjerojatno se i nije mogla drugačije napisati, pa prethodna primjedba može biti isključivo moj osobni dojam. Srećom, odabrano je njih nekoliko s kojima se kao čitatelji češće susrećemo i s kojima ratujemo, volimo ih ili ih jednostavno mrzimo.

Ono što je njenom romanu zajedničko s mnogim slične tematike je djevojka koja ne zna zašto se našla u centru pažnje u borbi između dobra i zla i koja je, ili će tek biti, njena uloga u obrani svijeta. Uf?! Opako, zar ne? A sve to predskazano je još prije dvije tisuće godina i prenosi se s generacije na generaciju... Ali zahvaljujući Darii nije baš sve tako očito i tako jednostavno.

Život glavnog lika je život obične djevojke koja se gotovo po ničemu ne razlikuje od ostalih, osim... Premda je teško izbjeći klišeju ljubavne priče, u ovoj nema ništa sladunjavo i ona ne završava onako kako bi se to možda moglo očekivati.

Vrlo vještim opisima i dijalozima, autorica zadržava pažnju čitatelja. Rečenice su takve da u njima nema ništa suvišnoga ni zamornoga.

I ovdje bih stala jer smatram da bi svi ljubitelji fantastike trebali pročitati ovu izuzetno kvalitetnu knjigu mlade autorice od koje, usudila bih se reći, možemo uskoro očekivati još bolja i zrelija književna djela.

Naklada: Algoritam d.o.o.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.