Kolumne

četvrtak, 3. studenoga 2016.

Ana-Marija Posavec | Božana Ćosić: Točka nestajanja


Božana Ćosić autorica je intrigantnog kriminalističkog romana "Točka nestajanja" koji uskoro izlazi iz tiska u izdanju naklade Redak, Split.

Riječ urednika


Točka nestajanja nije prvo prozno djelo iz pera Božane Ćosić. Uz kratke priče i romane razne tematike, koje objavljuje na društvenim mrežama i online časopisima, potrebno je napomenuti kako je upravo Točku nestajanja odlučila predstaviti prvijencem.

Riječ je o kratkom krimiću u kojemu radnju predvodi privatna detektivka B. V. London, pozvana na suradnju s ostalim važnim osobnostima u romanu, dakle, otprije poznatim policijskim timom. Ćosić smišljeno gradi karakter svojih likova, dodjeljuje im vrline, vještine, ali ne izostavlja ni tipične ljudske mane koje do izražaja dolaze prilikom rješavanja neobičnog slučaja, a radi širine prihvaćanja ne imenuje ih tipičnim domaćim imenima.

Rečenice su joj protočne i jasne, vješto dočarava atmosferu mjesta zločina, likovi opažaju važne detalje koji se prikazuju čitateljima, kratkim opisima oblikuje figure žrtava upućujući tragovima te istražiteljskim metodama pronalazak zločinca koji se ima uhvatiti.

Točkom nestajanja uistinu se može na neki način nestati – što i jest kriminalistički slučaj romana (!), preseliti se u Westgate i hoditi istražiteljskim stopama prgave B. V. London, još prgavijeg joj partnera Ryana Patricka, pripravnika Thomasa Greena te šefa policijskoga tima – inspektora Pollacka.

Božana se Ćosić ovim romanom više okreće klasičnom krimiću u kojemu ne dominiraju akcijski obračuni pištoljima u lovu na zločinca; suptilno prednost daje logičnom zaključivanju detektiva, njihovim vještinama, suradnji te unutarnjim njihovim stanjima.

Je li slučaj riješen, je li i u kojoj mjeri novopečena spisateljica uspjela zadovoljiti zahtjeve popularnog kriminalističkog žanra – ostaje odluka čitateljima, ljubiteljima krimića, ali i kritičarima. 

Točka nestajanja roman je koji vrijedi pročitati u ono vrijeme kad se ljudski mozak, opterećen svakodnevnim brigama, nastoji odmoriti i zabaviti.

Ana – Marija Posavec

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.