Kolumne

utorak, 25. listopada 2016.

Sofija Živković


Autor fotografije: Jelena Balać
Sofija Živković (1985), diplomirala je na Grupi za srpski jezik i književnost sa opštom lingvistikom na Filološkom fakultetu u Beogradu, prethodno završivši klasično odeljenje (starogrčki i latinski) Filološke gimnazije. Školovala se u Kragujevcu, Vojvodini i Beogradu, mešavina sredina na koju je posebno ponosna.

Prvu knjigu poezije ’’Sobe (jezičke vežbe)’’ objavila 2005, u Matici srpskoj, ediciji Prva knjiga, pod pseudonimom Danica Dobrovsky i ušla u najuži izbor za Brankovu nagradu. Druga knjiga poezije ’’Kafa u pet (apokrifna geografija)’’ izašla je kod beogradskog izdavača Balkanski književni glasnik,  a tokom dvomesečnog boravka u Beču, dovršila je i svoju treću knjigu, pod nazivom ’’Leser Uri je čekao (lirska biografija)’’, čiji delovi su izašli u književnoj periodici (Književni magazin, Kvartal, Književnost uživo). Knjiga zapisa – lirskih refleksije na istoriju Beograda, pod nazivom ’’Dopisnice iz starog kraja’’, izaći će do kraja 2016. Njen nacrt za roman bio među finalistima na konkursu NIN-ove stipendije 2015, a naziv romana je ’’Blizu Bajlonove pijace’’; četiri poglavlja iz romana objavljena su u novosadskim Poljima i pančevačkim Sveskama.

Njen novi pesnički rukopis, pod nazivom ’’Leser Uri je čekao (lirska biografija)’’ završen je i u delovima objavljen u časopisima (Književni magazin, Kvartal, Balkanski književni glasnik).

Po nekoliko pesama izknjige ’’Kafa u pet’’ prevedeni su i izašli na engleskom i arapskom (Ila magazine, Maroko),  mađarskom (kulturni dodatak Magyar Szo, Novi Sad), albanskom (Nacional, Tirana); pripremljeni su i prevodi na nemački (prevodili prof. Matthias Jacob i Zorica Vulić), francuski i španski jezik. Bila je gost festivala Sommerloch u Beču 2016.

Poeziju, prozu i esejističke zapise redovno objavljuje u književnoj periodici (Beogradski književni časopis, Književni magazin, Povelja, Avangrad, Koraci, Kvartal). Posebno voli portal Književnost uživo.

Član je NUNS-a, pišući za dnevni list Danas. Saradnik na nekoliko istorijskih projekata (Dani sećanja sa Kućom Ane Frank u Amsterdamu, itd.), a jedan od njih, ’’Mapa Savamale 1914’’, na kome je radila sa timom kolega, bio je nominovan za evropsku nagradu Gruntvig.

Živi/piše u Beogradu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.