Kolumne

četvrtak, 29. rujna 2016.

Slavica Gazibara | Eto, samo ovo...


Razlika između zapadne kulture i istočne je u tome što se zapadni napredak temelji na principu analiza-sinteza, stalno dublje analize i više, složenije sinteze da bi se ovladalo svijetom, a istočna se temelji na intuiciji i razvijanju već danih vlastitih mogućnosti.

Proizlazi zaključak da nije razlika u shvaćanju prirode i okruženja, već u shvaćanju čovjeka i njegova poslanja: je li to iznalaženje znanstvenih činjenica pretočenih u praktičnost tehnologija za pokoravanje prirode u svoju korist (i je li to uopće korist) ili upoznavanje samoga sebe (pa onda i svega oko nas) da bi se kvalitetnije živjelo u toj prirodi.

I onda pitanje sreće, koje trajno postoji samo kao pitanje: imati ili biti. Čak i simbolika križa može se supstituirati: vodoravna crta označava liniju paralelnu sa zemljom, tlom, ide u širinu – to je naš život i poimanje sreće kroz gomilanje stvari, to je ono „imati“, a okomita je „biti“ – razvijati duhovnost, sebe, stremiti uvis. Možda je najveći poklon i najveća kazna čovjeku – imati izbor, jer za njega ne možemo kriviti nikog.

(Promišljanje potaknuto pjesmom Divination
Kako je Eliphas Levi prizvao duha Aplonia iz Tijane… Aleksandra Pavlovića alias Dylana Hormana

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.