Kolumne

petak, 16. rujna 2016.

Jelena Hrvoj | Herman Koch: Večera


https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/14322493_1071387086277223_196835833616213671_n.jpg?oh=22021a0c0e4dfc220abe4026e0f5262b&oe=583CB060IŠLI SMO NA VEČERU. Neću kazati u koji restoran, jer bi sljedeći put mogao biti pun ljudi koji bi došli da vide jesmo li ondje. Serge je rezervirao mjesta. On se uvijek za to pobrine, za rezervaciju.

Do koje granice roditeljska ljubav može biti slijepa? Koliko su spremni učiniti da zaštite svoje potomstvo? Gdje povući liniju?

Kako sam kazao prije, nisam ni nastojao pobiti argumente kojima je Michel pokušao dokazati svoju nevinost. Uostalom, koliko je doista bio nevin? Jeste li nevini kada nekome bacite stolnu lampu u glavu, a krivi kada slučajno zapalite tu istu osobu?“

Volite li drugačije i nešto u potpunosti jezivo, ova knjiga genijalnog Hermana Kocha je za vas! Savršeno napisan roman podijeljen u poglavlja pod nazivom: Aperitiv, predjelo, glavno jelo, desert, digestiv i napojnica, uvesti će vas u jednu zanimljivu i stravičnu večeru koja se odvija u prestižnom restoranu u Amsterdamu. Glavni protagonisti priče su dva bračna para, dva brata i njihove žene. Paul, ujedno i pripovjedač priče, je nezaposleni profesor povijesti, dok je njegov brat Serge ministar u aktualnoj vladi i planira se kandidirati za premjera Nizozemske. Svrha njihovog susreta su njihova djeca, sinovi, koji su počinili nezamisliv zločin. Likovi su karakterno u savršenom kontrastu što nam daje dodatnu dinamiku. Nije mi namjera prepričavati radnju romana, to ostavljam vama. Saznajte tko je platio večeru i kako je ona završila. Iz tog ću razloga ovdje staviti točku.

Nastala je puna sekunda tišine. Sekunda tijekom koje sam spustio pogled na tanjur;na trenutak mi se učinilo kako je mudro da ni u koga ne gledam, pa sam gledao u svoj tanjur:točnije, u tri klinasta komada sira koja su još ležala netaknuta.“

Ono što me se posebno dojmilo je originalnost priče i suptilna jeza koja se isprepliće kroz 256 stranica romana. Dok čitate ovaj roman, bili vi roditelj ili ne, ispitujete sami sebe do koje bi granice išli kako biste zaštitili svoju krv. Granica između ljubavi i ispravnosti je tanka poput paučine, a na vama je da otkrijete sa koje strane te niti biste zakoračili.

Moje najiskrenije preporuke za ovaj fantastičan roman. Rijetke su knjige kojima se ponovno vraćam, a ova je jedna od onih koje će se ponovno sa police doseliti u moje ruke. Ocjena za ovaj roman je plus-plus pet!

Tisak. Znanje d.o.o.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.