Kolumne

subota, 18. lipnja 2016.

Jelena Hrvoj | Elisabeth Herrmann: Sablast u snijegu


Četiri godine duge šutnje isprepletene lažima i nezamislivom tragedijom. Roman „Sablast u snijegu“ Elisabeth Herrmann napet je kriminalistički roman koji budi duboke isprepletene emocije bijesa, tuge i nepovjerenja. Da li je šutnja naplativa? Da li je život bezvrijedan? Tko je kome vuk?

„Nema drugog rješenja. Vjeruj mi. Brzo će biti gotovo. Nećeš ni osjetiti. Često smo se ovdje susretali. Doći ćeš , ugledati me i u tren oka sve će biti svršeno.“

Četiri godine nakon misterioznog nestanka dječaka Darija Tudora slučaj se ponovno otvara u novome svjetlu kada u snijegom pokrivenoj šumi biva pronađen kostur koji pripada nestalom dječaku. Na scenu ponovno stupaju Sanela Beara, policijska pripravnica na prvoj godini magistarskog studija Više policijske službe na Fakultetu ekonomije i prava, mlada i ambiciozna djevojka Hrvatskog podrijetla i glavni kriminalistički inspektor Lutz Gehring. Sumnja u ubojstvo Darija Tudora otvara stare rane i okreče nove stranice u životima onih koji su ostali na životu.

„Iz tog bi razloga volio bih uza sebe imati nekoga tko razumije hrvatski. Jučer u zoru u Grunewaldu pronađen je dječji kostur. Profesor Haussmann jutros je potvrdio dječakov identitet. Radi se o Dariju Tudoru.“

Darijo i njegovi roditelji također su podrijetlom Hrvati i slučaj njegovog nestanka duboko je potresao hrvatsku zajednicu u Njemačkoj. Sanela Beara isprva pristupa slučaju tek kao promatrač i eventualni prevoditelj, no uskoro je njezina pretjerana ambicioznost i neutaživa želja za pravdom odvode u samu srž istrage. Na pitanje kako će se ova priča rasplesti,odgovor morate potražiti sami.

Kao i E. Herrmannina knjiga „Selo prokletih“ i „Sablast u snijegu“ pisana je tako da vas kroz cijelu knjigu održava u sivoj zoni. Ni u jednome trenutku ne možete naslutiti kako će se slučaj završiti, tko je krivac a tko pozitivac. U nekim ćete se trenucima uhvatiti kritički raspoloženi prema glavnim protagonistima. Vješto napisana dinamična radnja natjerati će vas da prema likovima razvijete određene emocije. No, koje će te emocije biti, ja vam ne mogu odgovoriti.

Također, kroz knjigu se može vidjeti jedan interesantan pogled na Hrvate migrante u Njemačkoj zajednici, njihov međusoban odnos kao i odnos okoline naspram „pridošlica“.

„Htjela si otići, a on ti je bio putna karta. Hrvatskih čistačica ima kao pljeve, dok su stručnjaci za divlje životinje Darkova kalibra vrlo rijetki. Došli ste ovamo zajedno sa sinom, mirnim, možda čak sretnim djetetom koje u ovoj zemlji nije imalo izgleda.“

Naposljetku vama ostavljam da primite roman u ruke i saznate kolika je cijena ljubavi prema potomstvu. Uvjeravam vas da će vam ovaj kriminalistički roman s elementima drame stvoriti grč u želucu i nikako vas neće ostaviti ravnodušnima. Ovaj roman od mene dobiva ocjenu četiri plus.

Tisak. Znanje d.o.o.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.