Kolumne

ponedjeljak, 2. svibnja 2016.

Sonja Smolec | Jeffrey Archer - False Impression

False Impression knjiga je autora Jeffrey Archera. Kod nas je prevedena kao Krivotvorina, tiskana u nakladi Otokar Keršovani, Rijeka.

Budući, da sam stjecajem okolnosti došla u posjed knjige False Impression, odnosno originala na engleskom jeziku, nisam niti na tren razmišljala potražiti prijevod.

False Impression je knjiga koja sadrži sve elemente krimića, trilera i akcijskog romana. Glavni lik je Anna Petrescu, vrhunska stručnjakinja i poznavatelj djela likovne umjetnosti, zaposlena u New Yorku, kod poznatog bankara, vlasnika tvrtke Fenston Finance, koji je spreman na sve moguće načine svoje klijente, koje bira prvenstveno među bogatim posjednicima umjetničkih djela, dovesti do bankrota. Kako bi se domogao njihovih slika ili drugih umjetničkih vrijednosti a da pritom ne preže ni od ubojstva.

Anna Petrescu sve to doznaje sasvim slučajno i nakon što preživi 9/11 – odnosno napad na svjetski poznat trgovačkog centra u New Yorku, biva upletena u intrigu na koju sama pristaje kako bi, uz pomoć svoje prijateljice koja je sve vrijeme ovdje, ali u knjizi, premda važan, tek pozadinski lik, kao četvrti stup koji kuću drži da se ne sruši, razotkrila kriminalne radnje Fenstona. I sama bude optužena za krađu poznatog Van Goghovog djela, Autoportreta s povezanim uhom zbog kojeg Fenston angažira plaćenog ubojicu koji Annu slijedi posvuda.

Knjiga je napisana tako da se lako ne ispušta iz ruku. Prepuna je akcije s najnevjerojatnijim obratima. Svaki od njih je toliko nevjerojatan, a opet tako logičan. Anna je, da bi riješila problem ubojstva i krađe poznatog umjetničkog djela, morala proputovati pola zemaljske kugle. Sve vrijeme i njen život je bio u opasnosti. Osim plaćenog ubojice, nju prate agenti FBI-a, najprije kao osobu osumnjičenu za ubojstvo poznate engleske veleposjednice, a zatim da ju zaštite od stvarnog ubojice.

Premda je od samog početka knjige, gotovo za sve likove jasno „tko-je-tko“,  uvijek postoji ono nešto, čitatelju nepoznato i ono nešto, pomalo predvidljivo ali dovoljno nejasno, koje tjera da se knjiga čita u jednom dahu.

False Impression je knjiga nešto većeg formata, od gotovo 400 stranica.  Nadam se da vas neće ostaviti ravnodušnima kao što i mene nije. Moje preporuke svim ljubiteljima tog književnog žanra!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.