Kolumne

ponedjeljak, 2. svibnja 2016.

Gordana Maloseja | Zoran Ferić: Na osami blizu mora

Puno likova lokalnih “galebova” i “malomišćanski” djevojaka, otok Rab, ali i Zagreb, Rijeka, Graz, pa čak i Afrika. Puno različitih priča koje prate svaki lik posebno, od puberteta do starosti, bolesti, smrti. Gradi priču na svakom liku posebno, ali na kraju se sve isprepliće i zaokružuje.

Roman pun crnog humora, lijepih i toplih priča, seksa opisanog do detalja na granici da zgade čitatelja, pa opet ljubavi, prijateljstva… Ferić me svaki puta iznenadi kako iz jednog osjećaja prelazi u drugi i sve to isplete u predivo da na kraju, usprkos gađenju na neke rečenice, zaključim da sam pročitala odličnu i prekrasnu knjigu.

Nekoliko citata:

“Borba za održavanje života (Afrika) ovdje je uključivala neusporedivo veći angažman i svakodnevne muke nego na mediteranskim otocima. Tek čovjek dotjeran do svojih krajnjih granica, koji hoda ruku pod ruku sa smrću, može pravilno razumjeti prirodu. I Bog je ovdje jednostavniji.”

“Jer kad si tinejdžer, u pobuni, prvenstveno prema roditeljima, a onda i prema svijetu koji su stvorili odrasli, svaka zapreka ljubavi pretvara se u slatko od ružinih latica kom se ona hrani.”

“Katolicizam koji se u Poljskoj zadržao kao brana ruskog pravoslavlja i njemačkog luteranstva vrlo je sličan hrvatskom katolicizmu koje je služio zaštiti od pravoslavnih Srba. Ne od vjerovanja nego od naroda. Poljski je katolicizam prvenstveno nacionalan kao i hrvatski.”

I na kraju prepisujem s korica jer se potpuno slažem:

“Ljubav, seks, mnoštvo smiješnih i prepoznatljivih ferićevskih grotesknih situacija, ali i tuga, melankolija i vječna borba sa životom koji nas uvijek nekako “zajebe”, a sve ispisano majstorskim rukopisom jednog od najuvjerljivijih glasova hrvatske književnosti.”

Od mene ogromna preporuka. Oduševljena sam, kao uostalom i svim njegovim romanima.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.