Kolumne

subota, 23. travnja 2016.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja


Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja
svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, i William Shakespeare.

UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

UNESCO ima i druge programe vezane uz knjige i književnost. Godine 1948. organizacija je započela ambiciozan program s područja prevođenja, a jedan od glavnih dijelova toga programa jest Index Translationum, međunarodna bibliografija prijevoda koja sadrži podatke iz više od stotinu zemalja i omogućuje uvid u sve podatke o prevođenju nekoga djela. Usto, UNESCO svake druge godine dodjeljuje Nagradu za književnost za djecu i mlade u službi tolerancije za djela za mlade koja promiču uzajamno razumijevanje utemeljeno na poštovanju drugih naroda i kultura.

Noć knjige 2016. održana je u petak, 22. travnja
, uoči Svjetskoga dana knjige i autorskih prava, a na Dan hrvatske knjige.

Tim povodom nakladnici dali su značajan popust na cijene knjiga a mnogi su se, jednako kao i knjižnice, priključili akciji poklanjanja knjiga.

U ovogodišnjoj Noći knjige sudjelovao je velik broj hrvatskih književnika.

Noć knjige 2016., manifestacija je kojom se petu godinu zaredom daje poticaj kulturi čitanja te potiče razgovor o literaturi,

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.