Kolumne

utorak, 26. travnja 2016.

Pjesnički dvoboj: Daria Lisenko i Vivian Voda


Vivian Voda
Pjesnički dvoboj
između ukrajinske umjetnice i spisateljice Darie Lisenko koja trenutno živi
u Zagrebu i hrvatske spisateljice Vivian Voda koja živi u Zagrebu i Beču, a bavi se glazbom i pisanjem.


Pjesnički dvoboj je organizirao CeKaPe (Centar za kreativno pisanje) iz Zagreba, a održao se 25.4. u Zagrebu, u Ekspress baru, Petrinjska 4.

Autorice su se natjecale pjesmama u dva različita stila. Svaki je poseban na svoj način i ima svoj odraz u originalnosti i jačini. Nema sumnje da je ovo jedna od najljepših pjesničkih večeri. Smijeha nije nedostajalo, a to je upravo ono što ovakve večeri čini zabavnima i zanimljivima, kako za pjesnike, tako i za čitatelje i goste.

Moderatorica večeri, pjesnikinja Josipa Marenić, uljepšala je večer poezije svojom vedrinom te odličnim pitanjima koja je postavljala Darii i Vivian. Vivian je, osim što je čitala svoju poeziju, zasvirala na gitari i zabavila nas pjevajući na engleskom jeziku.

Pjesnici često svoj kutak pronađu na društvenim mrežama gdje objavljuju svoje radove i druže se s drugim pjesnicima i piscima. Sve češće njihovi stihovi pronalaze utočišta i na javnim mjestima, uz prihvaćanje publike koja oduševljenim pljeskom traži još, što je svakako poticaj da bi ovakve poetske događaje trebalo organizirati češće.

Daria Lisenko
Vivian Voda, rođena 1983. Završila je glazbenu školu/klavir i faklutelt filozofije i franscuskog jezika u Beču. Bavi se glazbom kao kantautorica od 2004. Izdala je, u vlastitoj nakladi, albume PreCollections na engleskom i hrvatskom, kao i eseje m.o. o Marquis de Sade-u i Georges Bataille-u u nakladi Grinverlag-a na njemačkom jeziku. Sa Janusom Hrynkiewicz-Sudnik-om je izdala eMeditate, igru meditacije za android, te daljne duhovno inspirativne aplikacije u seriji PostmodestieApps. Sada piše eseje tj. poetsku prozu o unutarnjoj borbi, bitku, spoznaji, razumjevanju, mislima i stvarnosti, te ženskoj seksualnosti. U poeziji piše o ljubavi i riječima. Živi u Zagrebu i Beču.

Daria Lisenko , rođena je 1992. Studirala je u Kijevu germanistiku i završila za bakalaurusa. Trenutno na Filozofskom fakultetu u Zagrebu dovršava diplomski studij iz germanistike i povijesti umjetnosti. Bavi se pisanjem i slikanjem. Do sada je imala šest samostalnih izložbi pod nazivom „Jedan pogled kroz kemijsku olovku“. Poeziju piše od mladih dana. Gost je tribine „Jutro poezije“. Objavljivala je poeziju u časopisu „Riječi“ (Matica Hrvatska Sisak), te je pobjednica natječaja grupe Pisci i književnost. Trenutno radi na zbirci poezije „Egzistencijalizam u praksi“ i kreće s pisanjem kratkih priča.
Daria Lisenko - lijevo,Josipa Marenić - sredina, Vivian Voda - desno


Tekst napisao: Kruno Šafranić

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.