Kolumne

utorak, 24. listopada 2023.

Kazalište Mala scena | Za bajke nema zime - Premijera

 

Zima, a osobito Advent u Kazalištu Mala scena svake godine osobit su doživljaj i za male i za velike. I, iako priča Kazališta traje već duže od tri dekade, i dalje - uspijevaju iznenaditi svoju mnogobrojnu publiku. Pa će tako i ovaj četvrtak na svečanoj premijeri predstaviti Za bajke nema zime - novu predstavu za djecu stariju od 5 godina u kojoj uvode koncept kazališta sjena.

“U našoj novoj predstavi - propitujemo i slavimo tradiciju bajki. U današnjem društvu bajke se često “proziva” kao nedovoljno woke, nedovoljno kritične, često zastrašujuće. Ali mi ćemo tu premisu, kao i uvijek dosada, s našom djecom, propitati.” - ističe Buga Marija Šimić, umjetnička direktorica Male scene. Naime, “Za bajke nema zime” doista tematizira bajku kao osnovu djetinjstva, ali na poseban način.

Što bi se dogodilo kada bi Snjeguljica ostavila patuljke? A što kada Pepeljuga ne bi otišla na svoj bal? Može li tužan kraj Djevojčice sa šibicama postati sretniji? “Za bajke nema zime” - poziva na maštanje. Ne umanjujući važnost tradicionalne bajke, Mala scena poziva na mogućnost da u bajkama, kao i kazalištu, svatko vidi i za sebe uzme ono što mu treba.


“Ovaj put to radimo kroz magiju kazališta sjena. Riječ je o konceptu koji doista nije čest na našim prostorima, ali je - predivan. Potiče maštanje, kroz suptilnost i čaroliju igre svjetla i tame ostavlja prostor da svaki gledatelj i kroz maštu i interakciju aktivno sudjeluje u stvaranju predstave. Reći ću vam samo da smo u kazalište donijeli stotine metara bijelih tkanina, šljokica i lampica. Čeka vas vizualna bajka u 360 stupnjeva!”. 


Nova predstava, autora Drage Britvića i redateljice Tončice Knez, nova je razina kazališne ponude za djecu koja ih poziva da osjete sve emocije - i radost i tugu i odlazak i promjenu. Ne skriva mogućnost da osjete nešto što nije samo - smijeh. I u tome u suštini nadomješćuje svo ono vrijeme kada se umjetnost za djecu prikazivala kao - isključivo sretna. A i današnja psihologija se slaže - djeca moraju naučiti osjećati. 


Uz Elmu Tomić i Bugu Mariju Šimić, u predstavi će zabljesnuti i Nada Rocco koja je, u prošlogodišnjoj adventskoj priči Male scene, podjednako oduševila i djecu i njihove odrasle.


Glazbu potpisuje Davor Rocco, scenografiju i kostime Lorna Kalazić, za izradu scenografije zaslužna je Ana-Marija Pavić (QuiltAna), dok je kostime izradila Tonkica Kosor. Vizualni identitet izradila je Eva Radiković. Produkciju potpisuje Buga Marija Šimić uz asistenticu Elmu Tomić. 


Za bajke nema zime bit će epicentar zbivanja Adventa u Maloj sceni ove godine, uz već tradicionalne posjete Djeda Mraza, a svečana premijera nove predstave održat će se ovog četvrtka, 26. listopada u 18 sati. Karte za premijeru dostupne su ovdje. 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.